Vad innebär det egentligen att ”vara emot dieter”?

Lotta Lundgren gillar inte heller dieter - men hon gillar riktig mat!

Lotta Lundgren gillar inte heller dieter – men hon gillar riktig mat!

Det är inte helt sällan jag hamnar i en massa spännande möten med fokus på mat. Förr eller senare brukar de flesta säga något i stil med att ”de är emot dieter” eller är trötta på allt snack om dieter.

Jag köper det. Jag fattar Jag med. Men vad innebär det egentligen för den som säger det? Vad innebär det att INTE ta ställning. Vad innebär det att man väljer att INTE äta enligt någon ”diet”? Vad innebär det att äta i linje med vad ”alla andra gör” – om det nu kan sägas vara konsekvensen.

Visst är det intressant?! Så här kommer ett sånt där skönt, lagom raljerande, inlägg om vad jag anser händer när man ”vägrar dieter”.

Enjoy.

Vad är en diet egentligen?

Låt oss återbesöka gamla goda Wiki för den frågan.

Diet eller kosthållning är en persons samlade kostintag och matvanor. Ofta används begreppet diet som en beteckning på innebär att någon anpassar kosten eller utesluter saker ur den av exempelvis etiska skäl, religiösa skäl eller av hälsoskäl. Dieter kan till exempel vara fria från socker, animaliska produkter, mjölk, gluten mm. Många dieter är en del av bantning, medan andra är tänkta att utesluta allergiska reaktioner, vara diabetesvänliga eller kompensera för ett sjukdomstillstånd.
Orsaken till att man väljer en viss typ av kosthållning skiljer sig mycket, men en del av orsakerna är:
 • Religiösa bestämmelser
 • Religiös tradition
 • Politiskt ställningstagande
 • Personligt engagemang
 • Medicinska orsaker
 • Mental övervikt
 • Medicinsk övervikt
 • Etik och moral

Visst är det fascinerande!

”En persons samlade kostintag och matvanor”. Sug på den. Inte lätt att vara trött på ordet ”diet” eftersom det liksom är helt omöjligt att komma undan att äta för att leva. Sedan kokar det ner till det vi är vana vid att koppla samman ordet ”diet” med – bantning. Inget kunde vara mer galet enligt mig.

Låt oss konstatera att OAVSETT HUR eller VAD du äter är det en diet enligt definitionen. Beroende på vem du frågar kommer det sedan att heta något…

Om det sedan är Livsmedelsverkets rekommendation med HCHSLF (High Carb High Sugar Low Fat), LCHF (Low Carb High Fat), Paleo eller nåt annat – det är helt enkelt beroende på vem du frågar!

Måste man då med andra ord gå på en ”diet”?

Jag vill påstå att man kan slippa tänka i dieter, men det kräver kunskap! För en diet är just det. Någon annans samlade kunskap (bra eller dålig) för att hjälpa till att skapa ramar för hur du bör förhålla dig till mat och olika livsmedel. Dieter som vi känner till dem är paketerade ramverk om man inte orkar/vill tillskansa sig kunskapen själv kring hur kroppen fungerar.

Det är förvisso bra, men det skapar en mental trötthet. Man blir så evigt less att alla säger olika och det blir så mycket att hålla reda på gällande vad man ”får”och ”inte får”.

Jag är med i massor av grupper som diskuterar just detta. Vad man får och inte får äta. Hur många gram fett/kolhydrater och protein varje dag ska innehålla. Det gör mig trött. Det gör att jag loggar ut. Inget fokus på kvalité. Inget fokus på näringstäthet och vad kroppen de facto behöver för att fungera så bra som möjligt. För mycket regler och tyckande med för lite kunskap bakom. Det gäller inte alla givetvis – några i grupperna är löjligt duktiga på vad de gör. Är det någon som vill ha superkompetenta svar gällande träning på lågkolhydratskost rekommenderar jag varmt Poul Gryciuks Facebookgrupp LCHF & Träning!

Men vad tycker jag då?

rp_eko-vs-ego-270x300.jpgFörst och främst så vill jag ge min syn på hur jag själv tänker kring det jag äter. Det är förvisso en diet enligt definitionen, men det är baserat på kunskap om vad kroppen behöver och vad som ger bäst näring. Jag anser inte att jag följer någon ”diet”. Jag äter det jag vet är bra för mig. Det jag mår bra av och det som gör att min kropp fungerar så som jag vill!

Jag blir oerhört trött av att det verkar vara fritt fram att kommentera mina matlådor och försöka klassa in mig i något LCHF/Paleo/Atkins-diet fack. För att inte tala om kommentaren ”oj, det där ser nyttigt ut”. Vad ska jag svara månntro? Eh, ja. Vad äter du själv liksom? Onyttigt skräp?

Jag anser inte att vad någon annan äter eller inte äter är mitt problem och det är ABSOLUT inget jag kommenterar. Någonsin. Däremot gråter jag en skvätt i smyg (nej det gör jag givetvis inte på riktigt – men ledsen blir jag) över hur många – ofta överviktiga – som hinkar läsk och äter snabbmat till lunch. För att inte tala om vad folk ger sina barn titt som tätt.

Slutligen – vad innebär det då att INTE aktivt agera?

cheatdayAtt inte välja idag innebär tyvärr raka vägen till rejäl ohälsa. Utvecklingen av ”mat” i samhället har inneburit att många som just ”äter allt och tränar ordentligt” blir rejält sjuka i längden. Maten idag är för dålig. Det är för mycket snabba, processade kolhydrater, för dåligt protein, för mycket socker och för dåliga fetter. Halvfabrikaten innehåller inte ens ingredienser värda att kalla mat längre. Lika illa är det med ”måltidsersättningar” och annat liknande skit som rekommenderas för att ”tappa några kilo inför sommaren”. Kilon som den skitkassa maten man äter oundvikligen lägger på kroppen.

Förr i tiden behövde man inte ta ställning. Då fanns det mat. Riktig mat. Speciellt innan det blev populärt med vitt socker och vitt mjöl.

Det funkar inte idag. Tar du inte ställning idag så går du automatiskt rakt i famnen på marknadsförarna – jävligt omoraliska sådana – från de stora ”livsmedelsbolagen” som är stolta över att göra riktigt, riktigt dålig mat. Allt ska göras så billigt så möjligt. Du hamnar i famnen på det köpta Livsmedelsverk som fortfarande – trots TONVIS med forskning – rekommenderar margarin och kemiskt framställda fröoljor istället för smör.

Det är verkligheten idag. Att inte ta ställning gör dig sjuk. Förr eller senare.

Avslutande tankar

Så söndertjatad bild - men så sann!

Så söndertjatad bild – men så sann!

Det är en jäkligt bister verklighet vi lever i. Samtidigt som vi har utrotat svält – mer eller mindre – i västvärlden så har vi förstört vår mat till den nivån att vi nu står inför en fetma-epedemi med tillhörande brutala konsekvenser som diabetes, auto-immuna sjukdomar och drastiskt ökande antal cancerfall.

Alla som tror att det funkar att bara hänga med och litar på att läkemedelsbranschen ska hitta botemedel för vad vi utsätter våra kroppar för kommer få betala dyrt. Det hänger ihop. Läkemedelsbranschen hänger tätt ihop med livsmedelsindustrin. Det kan låta konspiratoriskt, men tänk efter lite. Först äter vi skräpmat som vi betalar dyrt för och sedan betalar vi dyrt för medicin som låter oss fortsätta likadant.

Det är galenskap!

Nyckeln till att slippa tänka i ”dieter” är – och kommer alltid att vara – kunskap! Vi måste höja kunskapen kring vad våra kroppar behöver. Vi måste kräva mer av våra livsmedelsproducenter – de får inte komma undan med att producera ”mat” som gör oss sjuka. Mat som inte innehåller något annat än beståndsdelar som raffinerats av våra vänner i labbrockar.

Det är min strävan att sprida min kunskap med den här bloggen. Utan att paketera det som en diet – även om jag bidrar med ett ramverk. Det är bara kunskap om vad som är bra för oss. Inget mer. Inget mindre. Det kostar ingenting att dela med sig av. Det kräver inga fancy paketerade produkter och tillskott. Det kräver riktig mat. Ekologisk, näringstät, riktig mat.

Jag utmanar er alla att inspirera fler till att upptäcka den kunskapen. Det är att på riktigt leda genom exempel!

16 tankar kring ”Vad innebär det egentligen att ”vara emot dieter”?

 1. Malla

  Så sant men väldig få har den insikten. Butikerna är fulla med skräpmat, speciellt de som är inriktade till barn. Flingpaket med roliga figurer på och leksaker i påsen, med 30% socker.
  Men när man är överviktig så kan man behöva drastiska åtgärder. Jag står för mitt val att gå ner i vikt med Itrim, det gick snabbt att bli av med 25kg. Det behövde jag, för att efter fem månader ändra min livsstil och äta en näringsrik och balanserad mat.
  Att ha massa övervikt är inte heller hälsosamt (ego!) och att bryta ett mönster var min enda väg att gå. Det är helt annorlunda att prova nya matvägar nu, för att du är intresserad av det och kan släppa tanken på att överhuvudtaget gå ner i vikt.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tack för kommentaren Malla. Det är en väldigt viktig poäng du gör som jag ofta missar helt eftersom jag själv aldrig varit stor. Det finns absolut en poäng rent motivationsmässigt med att rasa i vikt på diverse konstiga dieter, men jag har oerhört svårt för att skriva något positivt kring det. Det strider liksom mot min filosofi. Det är så ofta som det blir en ”lösning” där man just INTE behöver ändra livsstil på kuppen. Man tappar snabbt och ökar snabbare… Precis som FitnessFighten och alla andra lösningar som utlovar ”snabba resultat”.

   Men igen, jag förstår värdet av snabba resultat för motivationen. Så det blir en paradox. Det jag står för är att man kan få extremt goda resultat snabbt med riktig mat. Men igen, det kräver mer kunskap och det är inte så många som säljer kunskapsbaserade lösningar med den tid och coachning det kräver. Det blir helt enkelt för dyrt och för ”jobbigt”…

   Trist men sant antar jag.

   Långt svar för att tacka för din kommentar! Ha en bra dag!

   Svara
  2. Pelle

   Fast å femte sidan hade du, med till visshet gränsande sannolikhet, rasat i vikt med LCHF också. Oerhört naturlig och artegen, näringstät mat. Förmodligen även mycket billigare, och garanterat nyttigare, utan att svälta sig.
   Och är det något som kräver att man bryter mönster, så är det just LCHF. Pulverpaket med bruksanvisning är bara det det idag alltför vanliga skedmatningssyndromet.

   Svara
   1. Maja

    Jag tror precis som du att LCHF är en bra lösning för hungerfri och snabb viktnedgång men har man ”ätit lite av allt” i hela sitt liv kan LCHF- och Paleo-inspirerad mat kännas som en begränsning, begränsningar är oftast inte någonting människor tycker är trevligt vilket leder till att man halkar in på villovägar. Har man redan en ganska störd relation till mat som till exempel ett sockerberoende kan det rent psykiskt kännas lättare att begränsa sig ännu mer (pulver, svält) under en period för att sedan ”belöna” sig själv med riktig och bra mat som gör att man mår bra både fysiskt och psykiskt.
    Jag är fullt medveten om att det här inte på något vis ger en bättre relation till mat, någonting jag själv har stor erfarenhet av (lyckad självsvält kombinerat med hetsätande), men att bota en sjuk relation till mat kan ta många år och ibland inte gå att lösa alls; då är det bättre att även under tiden äta maten som främjar din hälsa medan du arbetar med den psykiska biten.

    Nu försöker jag inte lägga orden i munnen på Malla utan rent generellt är det såhär jag själv känner och hur jag uppfattar eller får höra att många andra känner.

    Svara
 2. Olsson

  Du har helt rätt i det du skriver. Många säger att det bästa är att äta ”lite av allt” vilket nog är bra om man med det menar olika sorters naturliga livsmedel(sgrupper). Men det är ju inte det som huvudsakligen finns i affärerna idag. Om man i detta ”lite av allt” inkluderar allt sånt som Skogaholmslimpa, sötad lättyoghurt, söta flingor och allt annat som anses ingå i en ”normal” kost idag, så är det faktiskt inte alls särskilt bra. Om man är det minsta hälsomedveten bör man därför självklart välja bort en del (ganska många) produkter. Folk i allmänhet kategoriserar gärna en kosthållning som inte inkluderar precis allt som livsmedelsindustrin kan frambringa som just en ”diet” och oavsett ordets grundbetydelse tror jag att syftet helt enkelt är att smått nedvärdera. Jaså du är en sån, som är lite fin i kanten och besvärlig, eller korkad och blint följer några korkade regler från en kvällstidningsbilaga. Jaha du. Det är ett sätt för folk att distansera sig och kategorisera sina egna val – eller icke-val, precis som du skriver 🙂 – som normala och därmed bättre. Antingen får man vara beredd att ge sig in i diskussion och försvar av allsköns kosthållningar (som man kanske inte ens är representativ för) eller så får man hålla extremt låg profil… 🙂

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej! Du sätter fingret på något riktigt viktigt här – att allt som inte är att ära just ”allt” är en diet och därmed värt att ifrågasätta! Vet inte hur många som faktiskt på allvar tror att det man kan köpa i en mataffär är ”bra” men det är nog tyvärr fler än man tror. Det är så hemskt att vi numera inte kan lita på att det som produceras är mat. Att mat inte innehåller gift. Går man sedan på Livsmedelsverkets patetiska råd om att gränsvärden är satta så att man inte ska bli skadad av gifterna så börjar man nästan gråta. De borde ju sträva efter att få bort gifterna, men icke. De sitter så djupt ner i lobbyisternas fickor. Väldigt irriterande.

   Men visst är det så att vi som bryr oss får hålla låg profil. Det är ändå vi som till sist kommer att säga ”vad var det vi sa” vilket nu sker allt oftare… 😉

   Svara
 3. Fredrik Bloom

  Hej! Bra inlägg! Du har ofta mycket klockrena synpunkter och vinklar på det här med kost och träning. Du får här lite positiv feedback och uppskattning, känns som du tänker som mig!….Har följt dig sen i julas ungefär så det kan ju bero på att jag tänker som dig också nu…;) Har lärt och prövat många av de upplägg på både kost och träning som du förespråkar. Blivit lättare i kroppen, starkare, mentalt pigg och mår bättre vid 43 än 33…Äter inte spannmål annat än i undantagsfall och har inte behövt äta ”Losec” på två månader nu. Surdegsbröd kanske vore nått att prova men än så länge avstår jag från bröd i nån större omfattning. Fortsätt håll fanan för riktig matt högt och att leda genom exempel! Med vänlig hälsning/ Fredrik 🙂

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Kul med cred och grymt att du slipper medicin!!! Jag har själv haft problem med halsbränna, speciellt vid träning, men den har helt försvunnit med de snabba kolhydraterna. Hoppas att kunna fortsätta skriva vettiga saker. Vad det gäller brödet så kan det säkert funka med fullkorn och surdeg, men varför chansa! 😉 jag har upplevt att om jag äter för mycket bröd innan träning så känns det inge bra. Så mycket för kolhydratsladdningen…

   Håller tummarna för att vi alla ska vara i bättre form när vi både är 40 och 50 än när vi var 30! Mer tid att ha utvecklats helt enkelt. 😀

   Svara
 4. Lars

  Amen, bra inlägg som vanligt!

  En sak som jag har noterat, är att folk i allmänhet har en tendens att vilja ha en ”one size fits all”-mall. Det kan vara High Carb Low Fat, Low Carb High Fat etc. Du har valt din väg och sedan agerar du som en Taliban och tillåter inga andra åsikter. Personligen så tror jag på personliga anpassningar. Fördela makronutrienter (Fett, protein och Kolhydrater), som stödjer den aktivitetsnivå du har just nu. Lyssna på de signaler din kropp sänder.

  Annars så anser jag att grundbulten i allt är, var snäll med din kropp och miljön och:
  – Ät naturlig, så lite processad mat som möjligt
  – Välj ekologiska alternativ

  Låt din mat vara din medicin och din medicin vara din mat
  – Hippokrates

  Svara
 5. Biggan

  Som så många andra skriver; bra inlägg – som vanligt! Huvudet på spiken och allt sånt! 🙂
  Kände i helgen en viss tveksamhet för mitt val av mat och min envisa åsikt om att korv som innehåller ”55% köttliknande produkter” inte är korv! Men jag tror jag fortsätter vara envis! 😉 Det började med att hon som serverade grillkorven var osäker om den var glutenfri, jag sa att nåja – jag chansar icke! Jamen hon kollade på förpackningen, Joo utbrast hon, den är glutenfri! Och så läste hon vidare, den innehåller bla bla bla och 55% köttliknande produkter! JAMEN ännu härligare utbrast jag, en j-kligt stark orsak till att jag lämnar den sa jag. Fick då hela sällskapets ögon på mig som undrade om jag var knäpp. Stod på mig så mkt att dom gav upp.. 😉 Jag vill inte äta köttliknande produkter (som var kyckling bland annat.. Säkert hönan Agdas ankfötter också) som inte är kött. Jag tog en bit rökt fisk till istället, fångad i vattnet utanför och rökt i grannens rök. 😀
  Och efter ditt inlägg blir jag än mer övertygad om jag gör rätt val! Tack igen, för en superbra och inspirerande blogg! Ha en bra onsdag!!

  Svara
 6. Vältränad nörd

  Reagerade på vad du sa angående kommenterandet angående matlådorna. Ska tilläggas att jag äter en diet som liknar din.

  Får ofta kommentarer om mina matlådor, i stil med, ”vad lite det där är, det kan du ju aldrig klara dig på”, ”oj vad mycket du äter, du får passa dig när du drar ner på träningen”, ”oj vad nyttigt det där ser ut”. Har reflekterat över vems matlådor det kommenteras, och skulle tro att 90 % av fallen är det min matlåda. Kan förstå att vissa kan tycka det är jobbigt när folk kommenterar ens matlåda, men personligen tycker jag det är bra. När någon kommenterar hur min matlåda ser ut, tolkar jag det som en nyfikenhet. När någon kommenterar min mat, brukar jag ge en bra förklaring till deras kommentar. Det gör att vi diskuterar mycket mat, och hur maten påverkar hur man mår.

  Kan säga, när jag får mest kommentarer är när jag inte tar någon kaka eller tårta när det bjuds på fika. Det är tydligen mycket kontroversiellt, vilket jag inte förstått varför just det är så känsligt. Om jag frågar om kakan va god, får jag oftast svar som, ”den va ok”, ”den smakade inget speciellt”, ”den slinker ner”. Jag har aldrig hört någon säga att den va riktigt god. Personligen tycker jag det är ett märkligare beteende, att äta något som man vet är dåligt för kroppen, utan att njuta ordentligt. Det brukar jag dock hålla för mig själv, för att ha en bra stämning vid fikat 🙂

  Har aldrig försökt och övertala någon hur de ska äta, men jag berättar gärna varför jag äter som jag gör. Det har resulterat att många i min omgivning faktiskt har ändrat sin kost till det bättre. Det har definitivt inte varit vid första samtalet om kost, ibland kan det gått flera år, men helt plötsligt får de för sig att ändra delar eller hela sin kost. Har pratat med dem, och det har just varit för att jag pratat kost med dem som gjort att de bytt kost. Vissa har jag blivit förvånad när de byter kost, eftersom jag inte trott att de varit så intresserade. Men helt plötsligt blir de mer intresserade, och då börjar vi prata mer djupgående om kost och hälsa.

  Svara
 7. Amanda

  Shit! jag bara älskar allt det jag läser på bloggen din.
  Har tänkt, funderat och klurat länge på hur jag vill att min relation till mat ska se ut. Och hur jag ska gå tillväga för att det faktiskt ska vara hållbart.. Detta är till stor inspiration, ett steg framåt liksom!!
  Väldigt intressant och väldigt givande, bara fortsätt med det du gör 🙂 #topnotch

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.