Våra barn förtjänar riktig mat!

Zemanta Related Posts Thumbnail

Inneållsförteckningen på den här kära vänner…

Det blir alltid lite känsligt när man skriver om barn och mat. Så det här inlägget blir en vinkling kring hur vi tänker kring mat till barnen snarare än om att hålla på och tjata om vad de bör och inte bör äta med mera. Förbud är inget vi jobbar med alls hemma i vår familj – förvisso en hel del begränsningar framförallt gällande socker, söta saker och det jag brukar benämna som ”risiga halvfabrikat” – men framförallt är fokus på vad som är BRA att äta!

Den korta förklaringen till hela vår syn på mat till barnen är att den inte skiljer sig från hur vi ser på mat till oss själva. För varför skulle den göra det? Varför skulle inte mina barn må lika bra av riktig mat som jag gör och må lika dåligt av risig mat som vi vuxna gör?

Hur som helst – här kommer ett inlägg på temat mat till ungarna och varför jag tror det är att ge dem en dålig start i livet att INTE prata om vad som är bra och dålig mat samt hur man äter så man mår allra bäst!

Barnmenyn på de flesta restauranger är ett hån!

Det är lätt att skratta bort citat som ”du är vad du äter” men tar man det ett steg längre är det ju precis så det är. Du bygger hela din kropp genom att ge den energi och byggstenar för att utvecklas.

En god vän till oss skrev det här briljanta inlägget på just temat ”barnmeny”. För hur kan det vara så att vi på allvar är ok med att gå ut och äta riktigt fin mat medan våra barn får skitkassa halvfabrikat som chicken nuggets, hamburgare eller korv med pommes? Spaghetti bolognese är väl ok (beroende på hur långt man vill ta det här resonmanget), men det utvecklar inte ungarnas syn på mat direkt.

Hur landade vi där? Tror vi på allvar att våra barn är så begränsade att de bara kan tycka om den typen av mat?

Barn som växer behöver enligt mig ännu bättre mat än vi vuxna!

Så söndertjatad bild - men så sann!

Så söndertjatad bild – men så sann!

Det är lätt att skratta bort citat som ”du är vad du äter” men tar man det ett steg längre är det ju precis så det är. Du bygger hela din kropp genom att ge den energi och byggstenar för att utvecklas. Så det är klart att om barnen får en massa godis, fika, saft, läsk, vitt fabriksbakat bröd med lättmargarin och tonvis med tillsatt gluten, marmelad tillsammans med sockrad yoggi och juice så kommer det ju inte byggas någon direkt stabil grund.

Eller har jag fel?

Jag kan själv känna när jag ser tillbaka på min egen uppväxt att det var helt sinnessjukt vad jag åt till frukost. Jag fattade aldrig varför jag alltid – ALLTID – somnade på första lektionen vid typ 08:45 eller varför jag fick så mycket hål i tänderna… Det förstår jag nu. Det är absolut inget jag önskar till mina barn. Kalaspuffar med extra socker någon? Lättfil med smak + extra socker. O´boy i mängder. Vitt, sirapsstinnt bröd. Lätta på brödet.

Det är klart att det är svårt…

Jag håller med om att det kan vara knepigt. Vi vuxna jobbar, sliter, ska sköta hushåll och hämta på dagis, lämna på träningar och annat smått och gott. Jag fattar att det är svårt – MEN jag köper inte det som en ursäkt. För mig är det samma sak som att säga att barnen inte är speciellt viktiga. De klarar ju sig ändå. Vilket de kanske gör – men igen – hur bra grund får de att stå på?

Titta på kurvorna… Hur många är det inte som är långt större än hälsosamt redan i lågstadiet? Hur är formen på våra ungdomar 13-18? Det är inte direkt någon trevlig utveckling. Hur ser sjukdomskurvorna ut för diabetes och alleriger? Samtidigt är vi mer medvetna om vad vi äter än någonsin. Vi tränar mer på gym än nånsin. Dieterna avlöser varandra och vi vuxna tenderar att bry oss in absurdum – men till barnen ger vi gladeligen saker vi aldrig skulle äta själva. Denniskorv någon? Chicken bits? Yoghurt som är så söt att det skulle kunna vara vilken dessert som helst.

Ofta för att vi tror vi är snälla eller vill undvika konflikten att de inte vill äta det vi har lagat. Men är det ett skäl att ändra menyn?

Behöver barn verkligen äta varje måltid?

Vi vuxna är ju så rädda för att gå hungriga att vi själva nog tycker det är jobbigast om ungarna inte äter.

Min bestämda uppfattning är nej. Inte en chans.

Om de inte gillar vad som serveras får de väl gå utan mat. Inte kommer de att gå under för att de missar en middag. Det finns INGA barn som kommer dö av att hoppa över en måltid eller tre!Snarare är det väl så att man lär sig konsekvensen av att INTE äta. Då blir du riktigt hungrig. Det är nog inte så dumt att få känna på det också ibland enligt mig, och helt plötsligt smakar maten ännu bättre.

Vi vuxna är ju så rädda för att gå hungriga att vi själva nog tycker det är jobbigast om ungarna inte äter. Så hade vi det med vårt första barn som var väldigt mycket för att hoppa över måltider då och då.

Numera väljer mina barn inte helt sällan att inte äta alls med argumentet att ”de inte vill ha den maten för den är äcklig”. Det är helt ok. Vi betonar att de borde prova och sedan får det vara. Inte helt sällan kommer de och äter ändå.

Men vad för signal skulle det då vara om jag erbjöd något som de ”tycker bättre om”? Det är inte så jag vill att mina barn ska se på mat – jag tror att det blir på tok för begränsat. För det handlar om att jag – tro det eller ej – vet bättre än mina kära små vad de behöver för att växa och hålla sig friska.

Det är mitt ansvar – inte deras – hur mycket konflikter det än kan generera!

Slutligen…

godisJag vet att reaktionerna på detta inlägget kommer vara blandade. Vissa kommer mena att jag bara stressar upp andra i onödan. Men jag tycker vi föräldrar SKA vara stressade över vad våra barn får för mat. Vi ska må dåligt om våra barn äter kass mat. Det är vårt ansvar. Det är vår föräldraplikt när vårt samhälle ser ut som det gör med snabbmat i varje hörn och godis som lockar överallt. Det ligger inte på några andra än oss vuxna att stå upp för våra barns hälsa och välmående. Det är ingen annan som kommer göra det. Sannerligen inte företagen med sina marknadsförare. Barnen kommer inte välja riktig mat om det finns bullar, läsk och korv med bröd – för det är fest för dem (om inte annat för att vi har sett till att det känns så)!

Barnen kommer inte heller att tycka om riktig mat om vi inte visar vad det innebär! Jag vill inte att vuxna ger mina barn socker för att ”vara snälla mot dem”, för det är precis tvärtom. Det är att göra dem en riktig otjänst att koppla ihop den typen av känslor med socker, godis och fika.

På temat girighet och kass produkt...

På temat girighet och kass produkt… ÄT INTE MARGARIN!

Vi måste orka öka vår kunskap om vad den ”nya maten” gör med vår hälsa. Vi kan inte lägga det i händerna på giriga företag, okunniga inköpare och marknadsförare som inte har ett enda uns intresse i vår hälsa. Det funkar inte. Då blir det som i USA. Då blir vår undergång att vi bokstavligen äter ihjäl oss. Vare sig det beror på näringsbrist, fetma eller någon annan effekt av det som idag, helt galet nog, får kallas mat.

Bara en sån sak som att riktig, ekologisk mat kan läka såväl allergi som betydligt allvarligare sjukdomar borde göra att vi tänker efter MYCKET mer. För något är det också som gör oss sjuka…

Avslutande tankar

Det ligger inte på några andra än oss vuxna att stå upp för våra barns hälsa och välmående. Det är ingen annan som kommer göra det.

Det är här är en diskussion som brukar lämna flertalet runt bordet något provocerade. Anledningen till det är att vi helt enkelt inte har tillräckligt med kunskap kring mat längre för att det ska vara helt självklart vad som är bästa maten för barnen. Den kunskapen har sedan länge förvridits av marknadsförare ”som bara gör sitt jobb” och cyniska, stora, vinsthungrande livsmedelsproducenter som förstör vår mat.

För en sak som är helt säker, är att det inte har att göra med att vi föräldrar inte vill ge våra barn de bästa förutsättningarna i livet. Det är jag helt säker på att vi alla vill. Men vi har inte kunskapen längre och vi tänker inte tillräckligt långt. Märk gärna väl att jag säger ”vi” – för det gäller absolut mig också. Bara en sån sak som att vi helt utan eftertanke kopplar familjetid och mys till godis genom ett så oerhört genialt reklamkoncept som ”fredagsmys”. Hur många har som ”fredagsmys” att ta en långpromenad tillsammans eller att ut och springa medans barnen cyklar? Hur skönt är det inte att sitta i soffan med godis, chips eller annat och pränta in i barnen att det är så vi umgås? Det minsta vi kan göra är att flytta fokus från godis till riktig mat! Vill ni ha skarpare formuleringar på det temat rekommenderar jag varmt den här debattartikeln av Jonas Colting.

Det finns ett värde att vi börjar fundera över den här typen av frågor. Det kan tänkas vara jobbigt. Det kan göra att vi måste börja ifrågasätta hur vardag och helg ser ut. Men så kan det vara ibland. Det är så vi rör oss mot något bättre.

Det är inte alltid lätt att leda genom exempel.

15 tankar kring ”Våra barn förtjänar riktig mat!

 1. Jonas

  Hej Henrik,
  Du har bara så heeelt rätt i dina tankar och åsikter! Skriver under på allt du nämner ovan…

  Varför ge dem skräp bara för att det skulle råka vara enklare då butiker och allmän media hela tiden flashar med diverse skräpmat och godis. Det handlar om planering, mod & ork att säga nej och att vara konsekvent!

  Mina barn gillade inte alls då jag började äta rätt, skära ner mycket på socker och gluten men numer efter ca. 7-8mån så börjar de hitta rätt och äter bättre under mina veckor med dem. Hemma hos deras mamma så antar jag att de äter samma typ av mat som innan dock.

  Det har till och med gått så långt att min son sa till deras mamma att ”men mamma, jag vill inte ha det här för det är så onyttigt” då de skulle äta på en pannkaksrestaurang (Sirap) här i Stockholm. Jag bara skrattade och log då min dotter berättade den händelsen… haha
  Enligt henne så fick mamman ’övertala’ honom att äta där trots allt! hahahahaha….

  Nä, fortsätter vi bara att hålla oss till en och samma linje så äter de den bra maten efter ett tag. Värre är det med skolmaten men där tar det ännu längre tid att få till en förändring.

  Bra inlägg och sunda åsikter Henrik.

  Keep it up!

  Mvh.

  // Jonas

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tack för det Jonas. Det är lite kul hur mina barn gör exakt samma reflektioner numera kring godis, saft och annat som vi betonar inte är sånt man ska äta ofta och mycket. Sedan blir det extra komiskt när de i affären högt och ljudligt frågar om det jag har valt är ekologiskt eller inte. ”För annars vill vi inte ha det pappa. Vi vill inte äta sånt med massa gift på”. 😀

   Svara
 2. Marie

  Mycket bra inlägg och jag håller helt och hållet med. Jag erkänner att jag oftast tänker annorlunda när det gäller att erbjuda annan mat till barnen än den vi vuxna äter, men det är inte dennis-korv de får istället utan nåt som jag tycker är bättre för dem. Dock blir jag inspirerad av ditt inlägg att ändra det här ännu lite mer och orka ta den konflikten oftare.

  Tack för dina inlägg! De inspirerar.
  Marie

  Svara
 3. Karin

  Bra inlägg! Tycker utmaningen ligger i att hitta enkla och snabba alternativ till de där frysta köttbullarna/falukorven osv. Vet att det krävs planering men vardagen är splittrad och i vår familj prioriteras inte planering alla gånger (vill prova dina surdegspannkakor men kommer inte till skott :). Önskar mig en ”omvandlingstabell” på temat ” Du tänker: korv/falukorv/köttbullar” till ”Du gör: snabb men bra mat ”. Tänker också att det är bättre med små steg i rätt riktning än prestationsångest. Hos oss är det OK med naturell yoghurt med honung istället för sötad fruktyoghurt. Inte hela vägen men en bit på väg och framförallt mycket godare 🙂 Tack för inspirerande blogg!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tack. Jag håller helt med dig. Det är ett grymt bra förslag till inlägg som jag direkt börjar klura på. För en sak som är helt säkert är att det är lite av en utmaning att snabbt få ihop hemmagjorda köttbullar (om de ska vara små). Vi kör också naturell yoggi även om barnen inte har upptäckt honung direkt här – men det låter ju super och det är en heeeelt annan sak än det tillsatta skräpet som är i smaksatta yoggin. 🙂 Inlägg på temat kommer framåt!

   Svara
 4. Jenny Svensson

  Ja jag har inga barn själv, är bara 25 men är nog minst lika frustrerad som dig! För att jag kan ju inte lägga mig i någon annans matvanor och framförallt inte deras barn. Antingen blir jag bortviftad eller så får jag ett mothugg utan dess like om att jo barn behöver växa och visst äta cornflakes till frukost! Som att jag bara pratar om att barn kan bli tjocka?! Det är ju inte det det handlar om även om det också är en tragisk verkan. Hur gör jag egentligen för att uppmärksamma nära och kära som inte vill lyssna? Eller är det bara att låta de va och de får upptäcka själva vad som sker? Jag kan inte förstå hur de fortfarande använder flytande margarin och hur de kan ha undgått innehållsförteckningen på vällingen. Hur vänligt jag än uttrycker mig så verkar det så extremt känsligt!

  Tack för ett bra inlägg och en fantastisk blogg (fast du dissat crossfit ;-))

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hmmm ja det är lite knepigt. Det är så väldigt känsligt det här med mat till barn, även mat generellt, att det ofta inte är värt en diskussion. Det jag gör, förutom att jag skaffade mig en offentlig blogg då, är att försöka visa hur bra man kan må med alternativen. Bara bjuda på det hemma etc. Annars är det nog ganska kört – blir bara en trist stämning. Tyvärr. Det betyder inte att man ger upp, men att man visar respekt för andra människors val antar jag. När det gäller vuxna frågar jag ofta hur det de gör idag funkar – det brukar öppna upp diskussionen och det är också något jag har skrivit ett helt inlägg om.

   Sista kommentaren måste jag replikera på. Jag har inte dissat cross-fit på bloggen. Jag har medvetet inte skrivit det inlägget ännu. Jag vill vara tydlig med att jag inte tycker Cross-Fit per definition är något dåligt. Jag har oerhört bestämda åsikter om vad som händer med kroppen när man tränar så hårt så ofta – men det har inte med själva träningsformen att göra. Jag har också väldigt bestämda åsikter hur j-la dumt det är att göra olympiska lyft i utmattat tillstånd. Det är att be om skador, men med det sagt så är det fortfarande mycket med Cross-Fit som är bra. Speciellt vill jag direkt lyfta fram sammanhållning, sammankoppling mellan träning och mat samt att man VÅGAR trycka på ordentligt.

   Så ingen direkt diss av Cross-Fit men väl en massa synpunkter ur ett hälsoperspektiv och ur ett ”effektiv träning”-perspektiv. 😉 Tack för din kommentar, kul att höra att även du som inte har barn känner att du blir berörd!

   Svara
 5. Cecilia@odenholm.se

  Tack för att du länkade till mitt inlägg. Hade förstås inte läst det på ett tag och att läsa det på nytt gav mig exakt samma känsla av frustration nu som jag hade då. Det är en kamp värd att ta, och den kräver av oss vuxna att inte bara välja den enklaste vägen. Tycker det svåraste är att ”lära” andra utan att kritisera, jag får redan idag höra av vänner att jag stressar dem när jag delar med mig i sociala medier om bröd jag bakar på bra mjöl, långkok som puttrar på spisen, nötter jag rostar, soppor jag lagar från grunden. Vad föräldrar väljer att prioritera – för sina barn eller sig själva- är som sagt svårt att tycka om. Där hoppas jag bara att min generation, som har (små) barn idag, tar till sig alla goda råd och forskning likväl som ”larm” om dåliga livsmedel, eftersom vi idag har så mycket information lättillgänglig och en enorm potential att faktiskt vara pålästa. Däremot är 2014 ett år där bra mat och bra råvaror är sjukt hett bland alla stora kockar och bagare, ja alla i hela denna breda bransch. Med sanslöst duktiga och kunniga förebilder som driver restauranger, caféer och bagerier borde vi kunna få dem att agera ambassadörer för att välkomna barnen in i denna värld, göra det enkelt och roligt att ta med barnen på denna resa in i den bra matens värld. Till sist finns det förhoppningsvis inga föräldrar -eller barn- som vill äta den gamla sunkmaten (nuggets, fulburgare mm). Kändisar har makt, se till att påverka varenda en som kan tänkas påverkas. Låt inte den fina, bra maten bara vara till för oss vuxna.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Det var ett superbrainlägg du skrev och utgångspunkten för hela inlägget! Vi upplever ju samma frustration och problematik helt klart. Vill tro att alla borde fatta bättre beslut, men tills det är ”mainstream” är det inte fallet. Så vi går tillsammans mot att såväl barnen – som vi vuxna – ska få bättre mat!

   Svara
 6. Jenny

  Tack för ditt svar – och tipset! Ska fråga hur det funkar när ämnet kommer på tal, tyvärr är det ju så att även om jag är så intresserad och lite påläst så undviker jag oftast mat-diskussioner. Eftersom jag äter ”speciellt” för andra (paleo-lchf a.k.a naturlig mat) tycker de ofta det är löjligt/fel och att jag bara försöker vara ”duktig”. Men inombords kan jag bli frustrerad!
  Kanske också får börja sprida det genom bloggande istället…!:)

  Jo jag förstod detta det var därför jag lade till en liten blinkning 😉 jag upplevde det nog mer som en diss första gången jag läste ditt inlägg och att lågpulsträning är så mycket bättre, fast det finns många fördelar med högintensitet. MEN min käre sambo blev skadad av crossfit/löpning sen jul(!) och jag förstår ju nu och ju jag lär mig vad du menade med inlägget! Och håller helt med om skaderisken – ser hälften i boxen tejpade eller skadade numera. Det är synd…

  Svara
 7. Biggan

  Suveränt inlägg! Igen! 🙂
  Jag har inte heller barn och kan bli jäkligt frustrerad över hur vuxna/föräldrar matar sina ungar med bröd, vitt bröd, bröd och lite mera vitt bröd med margarin! ”Jaa, men dom vägrar äta annat!” Jomen säkert.. Dom har ju inte fått en chans att få äta nå annat, dom handlar knappast själva till frukost?! Nåja, har man inte barn själv så är det nästan en dödssynd att uttala sig om saker som handlar om barn, det blir jag alltför ofta påmind om. Men, jag hoppas folk blir mer medvetna, att sprida din blogg via delningar är ju verkligen ett sätt!! 🙂

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Mm svårt ämne det här. Alla har mycket känslor investerade i barnens mat. Hur som hoppas jag att du sprider det du gillar med bloggen. Ju fler som inspireras att må bättre desto roligare!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.