Vi använder gift för din skull, kära kund…

NespressoDet här är ett något ilsket inlägg på temat att skriva av sig. Jag har tyckt att Nespresso är en ganska smart lösning för att få en hyfsad espresso snabbt och utan att behöva mecka så mycket. Jag vet att många är emot det, eftersom det inte direkt blir något hantverk som kaffe faktiskt kan vara, men jag har varit ok med det.

Så häromdagen när vi skulle köpa mer kapslar så slog det mig att fråga om jag kunde få någon sort som var ekologisk? Då fick jag ett oerhört anpassat svar med slutklämmen:

Nej, vi har inte ekologiskt kaffe. Vi använder bekämpningsmedel för att kunna ge dig, kära kund, så hög kvalité som möjligt.

EPIC FAIL NESTLE!

Att lägga över sina riktigt risiga värderingar på kunden

Vad är det för svar? Det är alltså för min skull ni sprutar gift på kaffet som jag ska dricka. Tack så j-la mycket. Det uppskattar jag verkligen.

Det var längesedan jag blev så provocerad av ett reklambudskap – som jag skulle säga att det här var. Det var ett väldigt utförligt och noggrant formulerat svar skrivet av en internationell marknadsavdelning för att motivera att man kort och gott skiter i ekologiskt. Hela svaret inleddes med en utläggning om hur duktiga de är på att kontrollera sina leverantörer och säkerställa att de ”bästa” får mest betalt.

Men nu var inte det vad jag frågade efter. Jag frågade efter ekologiskt kaffe utan bekämpningsmedel. Varpå då slutklämmen kom:

Vi kan inte ge dig så bra kvalité som vi kräver utan bekämpningsmedel.

Är det bara jag som blir förbannad?

Vad är det för svar? Det är alltså för min skull ni sprutar gift på kaffet som jag ska dricka. Tack så j-la mycket. Det uppskattar jag verkligen.

!!!!! INTE !!!!! 

Det är dags för revolt

Det saknas bara att de säger att de bara använder GMO-bönor för det är så bra...

Det saknas bara att de säger att de bara använder GMO-bönor för det är så bra…

Att företag kan vara så cyniska och fullständigt trygga med att vi inte bryr oss. Att det är ok att köra vidare på den typen av patetisk retorik och risiga värderingar.

Det är dags att göra uppror. Det är dags att säga tack, men nej tack. Det räcker nu. Det ska inte gå att komma undan med den typen av ”vi gör det för din skull”-argument. Det är samma som Monsanto kör med.

Vi kan inte låta bolagen komma undan med detta och allt annat de gör av en enda anledning – MER VINST! För det är klart att det skulle vara dyrare för dem att använda ekologiskt odlade kaffebönor.

Avslutande tankar

kravkaffe

Supergott & eko – som jag vill ha det Nestlé!

Mitt besök på Nespresso lämnade en bitter eftersmak. Jag stod där i deras väldigt flashiga affär med allt gloss och kände mig bara smutsig som stöttade det här. Jag är inte alls sugen på att dricka deras kaffe längre. Jag vill inte stötta deras produkt längre.

För min del kommer jag sluta med Nespresso. Jag ska se om någon gör en eko-version av kapslarna. Annars säljer jag maskinen. För det är inte att leda genom exempel att ta den typen av skit och acceptera det när man känner som jag gör just nu. Punkt.

12 tankar kring ”Vi använder gift för din skull, kära kund…

 1. Pelle

  Då kan du ju även passa på att leda genom exempel genom att stödja småodlarna, om du ändå ska ta steget bort från foliekaffe:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Direct_trade

  ”Fairtrade” drar med sig en massa avgifter och märkliga tvång. Lite Greenpeace/WWF över det hela.

  Och vad gäller hantverk, så kan jag tötta dig på samma vis som med surdegsstarten. Det _är_ en inlärningsprocess, men snart sitter hantverket i ryggmärgen.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Jag är på väg bort från det också. Ska se till att läsa på mer och har flera gånger konstaterat att det är otroligt mycket godare att köpa från små rosterier med utvalda leverantörer som kan sin leverantörs bakgrund och story.

   En stor del i att det nu går mot hantverket är att det är OK:at med hela familjen. Det är något jag lärt mig under resans gång – intressentförankring innan man agerar en massa som en ”rogue”! Ska be om mer tips framåt kära farbror!

   Svara
 2. Johan

  Ser att du går hårt åt Nestlé vilket jag tycker är helt rätt. Ekologiskt tycker jag är en självklar rättighet! Kan ju bara nämna eftersom du lyfter fram Zoegas att de ägs av just Nestlé så varför Nestlé inte vill göra ekologisk Nespresso låter ju väldigt underligt.

  /Johan

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hahaha mmm en kollega gjorde mig uppmärksam på att Nesté ägder Zoegas också. Det är oerhört märkligt att på ett så ”high end” märke som Nespresso ändå vill vara INTE ha eko. För mig är det helt ofattbart värdelöst. 🙂

   Svara
 3. annika

  Hej
  SKulle det vara möjligt att se originalmeddelande? Det här var ju något av det dummaste jag har hört på länge. EPIC FAIL NESTLE! Ja verkligen.

  mvh

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej Annika,
   Tänker du på hela svaret jag fick av tjejen i kassan? Det var något i stil med (märk väl hur hon inte svarar på min fråga om ekologiskt):
   Vi har väldigt höga kvalitetskrav på våra leverantörer och är certifierade med ”the green frog” om du vet vad det är. (Jag vet) Ok, vi jobbar så att ju fler av våra högt ställda krav som leverantörerna uppfyller desto bättre betalt får de. (Ok – men då har ni i kraven att det ska vara ekologiskt eller? Jag vill ju inte ha bekämpningsmedel…) Nej, vi jobbar med att ge dig som kund så hög kvalité som möjligt och därför måste vi använda bekämpningsmedel. (Eh, ok. Det var ju inte så bra). Vad får det lov att vara nu – de som har högst betyg på vår skala är de här två….

   🙂

   Oerhört märkligt och riktigt dumt. Så det är för att jag vill ha bra kaffe som de inte kan ha ekologiskt. Tack för omtanken liksom… Not.

   Svara
 4. Nadja Eleonora

  Du- led genom exempel och skrota maskinen- uppmuntra inte andra till att börja med kapsalr.

  Dessutom så ska vi plastbanta våra hem. kapslar är OERHÖRT mycket skräp och plast!

  Oavsett vilket kaffe du väljer att köpa så köp en kaffepress (i glas och metall- håller länge och är bra för miljön!) de finns i flera olika storlekar- vi har en liten och en stor. Eller köp en (eller två- en stor och en liten) mockabryggare!

  Det enda du behöver släpa hem då åär kaffe- inga filter, ingen plast- inte massa onödigt skräp!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   😀 bra rutet där Nadja. Jag har en press idag som jag verkligen gillar och får väl se till att Nespresson åker.

   Jag kan inte minnas att jag har rekomenderat kapslar, men jag tog nog en lite mer diplomatisk ståndpunkt. 😉

   Instämmer annars – plast är ett otyg som bör minimeras i hemmet!

   Svara
 5. Merilin Kermas Mardo

  Känns verkligen jätte tråkigt att så stora företag ej tar mer ansvar. Man blir arg. Väntar också på en ekologisk kapsel annars får man börja kolla runt om det finns andra alternativ. Kapslar som är ej Nespressos egna men är krav-märkta och funkar i deras maskin.

  Svara
 6. Aude Sepere

  Ett MULITIMILJARD företag som inte har RÅD att satsa på HÄLSA genom EKOLOGISK Produkt kan omöjligen vara fullt seriös, och i grunden bry sig om kundernas lånsiktiga hälsa.
  När Nestle köpte upp Wasa bröd, det första de gjorde var att öka salthalten i Wasa produkterna, och en normal begåvad person förstå sambandet mella hög salt konsumtion och högt blodtryck med dess skadeffekter på hjärta och blodomloppet.
  När Nestle köpte Sandoz och rättigheterna till Kost & Näringspulvret Meritene, ,så höjde det kolhydratalten från 37% per dos, i två omgångar till att idag vara 82% per dos!!! Seriöst ?
  Nestle marknadsför sina produkter under ett utrop
  ””’ Nestle Health Science ””
  Vetenskapen är kontakt med SANN kunska. 🙂

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.