VivoBarefoot Porto – recension av kontorsbarfotaskor

Något flexibel rackare det här!

Något flexibel rackare det här!

Tänkte jag skulle börja med att skriva lite prylrecensioner. Kan ju vara ett kul inslag på bloggen tänker jag. Speciellt som det är lite dåligt med recensioner på de saker jag tänker mig att recensera.

Först ut tänkte jag att mina grymma kontorsskor kan få vara. Det lägger ribban på en vettig nivå, eftersom jag är en kostymriddare som hela dagarna svansar runt på kontor.

Tänkte också krydda recensionen med tankar på hur man kan göra kontorsarbetet lite mindre kasst för kroppen, för en sak som är helt säker det är att en hel dags – eller ett helt livs för den delen – sittande inte är bra för oss!

Att gå emot strömmen

Numera har jag även barfotaskor på jobbet. Om än att de är mer dressade!

Numera har jag även barfotaskor på jobbet. Om än att de är mer dressade!

Det är väl inte den vanligaste synen på kontoret att någon springer runt i ”barfotaskor”. Förvisso är det, beroende på typ av kontor, så att en del har sneakers etc., men jag som oftast jobbar med kostym tenderar att hamna i sammanhang där det är ”finskor” som gäller. Finskor som ofta är ungefär samma sak som instängda fötter som mår dåligt.

Efter mitt skifte till barfotaskor så började jag irritera mig på att hela dagarna gå runt i skor mina fötter inte mådde bra av. Så jag började leta alternativ.

Konstaterade snabbt att det inte finns sådär supermycket alternativ om man inte vill ha sneakers. Men så hittade jag VivoBarefoots modell Porto. Äkta läder. Vivos egna sula som jag tycker så mycket om – har även ett par ”Gobi” som nog är de absolut skönaste skor jag någonsin haft – samt en riktigt städad look som kan gå med kostym!

Vad tycker jag då om Porto?

300022-04_Mens_Porto_Black_sideLåt oss börja såhär. Det är inte ett par Gobi. Låter det konstigt? Låt mig utveckla det lite. Gobi är en riktigt mjuk sko med en extremt följsam, supertunn sula. Det är som att gå barfota. Porto är mer av en riktig sko. Det är väldigt mjukt och följsamt läder som direkt formar sig efter hur man går och inte ger några som helst skavsår. Det jag reagerade på som motiverar kommentaren ovan är att sulan känns lite stel och ”platt” – det låter märkligt men vänta ska jag förklara.

Porto är inte bara Vivos egna tunna sula utan består också av ett lager läder uppepå sulan inne i skon. Det gör att den otroliga följsamheten som finns i Gobi inte riktigt infinner sig. Japp, jag är något besviken över det – men bara något. Det blir mer av en sko med väldigt tunn platt sula än den typiska känslan av att vara barfota.

Rekommenderar jag den då?

Gobi - skönast av de alla...

Gobi – skönast av de alla…

Ja, det gör jag absolut. Jag upplever att den har blivit mjukare i sulan efterhand som jag har gått in dem och det är relevant att tänka på att det är tänkt som kontorsskor – då behöver man kanske inte den mjukaste känslan! Jag är oerhört nöjd med hur den fungerar på kontor och i lite mer dressade sammanhang samtidigt som det ger barfotaskokänsla.

Jag vill bara betona att den inte går att jämföra med ett par FiveFingers KSO eller en VivoBarefoot Gobi för alla er som endast har haft den typen av supertunna varianter!

Avslutande tankar

mens-vivobarefoot-porto-leather-tan-351920_366_45Att göra justeringar i vardagen tycker jag är det svåraste av alla små förändringar jag försöker genomföra. Det är ofta en massa trösklar som vi inte upplever att vi kan påverka – i det här fallet dress code med kostym. Det är väldigt ofta vi är för bekväma för att ändra på något. Det är så enkelt att ta den kortsiktiga vinsten istället för att se långsiktigt.

Inte för att vi inte vill eller är motiverade utan helt enkelt för att det är knepigt och ovant. Ta en sån sak som att stå vid skrivbordet istället för att sitta – japp, det förutsätter att du har ett som du kan höja och sänka. I början upplevde jag att det var oerhört svårt att koncentrera sig på att jobba, men nu kan jag inte tänka mig att sitta ner. Jag står hela dagarna och blir snarare irriterad när jag måste sitta ner i ett möte eller dylikt. Brukar faktiskt ställa mig upp numera i möten där det pratas en massa till mångas förvåning. Upplever att jag tänker bättre då!

Det jag vill skicka med är att det oftast är våra egna påhittade begränsningar som sätter käppar i hjulet. Väldigt sällan finns det reella hinder i vår omgivning som vi inte kan påverka eller anpassa oss till. Visst, ibland måste man acceptera vissa saker för att få vara med – men det är alltid ett val vi gör.

Att våga ändra på det trygga som du alltid har gjort och ”alla andra gör” är knepigt – testa att vara den enda som står upp på ett helt kontor eller i ett möte – men det är inte alltid lätt att leda genom exempel!

4 tankar kring ”VivoBarefoot Porto – recension av kontorsbarfotaskor

 1. Björn

  Min naprapat säger att tunna skor med platt sula, typ sneakers som converse, är skitdåligt för fötterna eftersom foten på ett onaturligt sätt sträcks ut inne i skon när man går så att valvet sjunker ner till skillnad mot när man är barfota. Håller du med om det och i så fall, hur skiljer sig den här skon mot en tunn sneaker när det gäller detta?

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Grymt bra fråga! Ingen aning. Inte upplevt några problem, men jag ska läsa på och höra runt. Låter vettigt. Undrar hur sneakers skiljer sig från vivos sulor. Märker som sagt skillnad mellan Gobi som är typ som att vara barfota och denna. En skillnad kan vara att dessa är väldigt flexibla och böjliga för att följa steget mer naturligt, men som jag skrev är Porto mycket ”stelare” än tex Gobi. Återkommer om jag hittar mer på temat!

   Svara
 2. Walter Levy

  Intressant. Eftersom jag ibland också behöver bära kostym på jobbet kan jag relatera mycket väl till frågeställningen. Brukar iofs ofta helt enkelt ta av skorna och gå i strumplästen så länge inga kunder är i närheten. Men skulle behöva ett par bruna skor till min nya blå kostym…
  I en recension på nätet klagades det över bristande slitstyrka på undersidan av sulan (yttre randen) – inget Du upplevt? Om jag nu lägger ut 300 EUR vill jag förstås att de skall hålla åtminstone ett par år.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hmm bra fråga. Har haft dem för kort tid. Men det är nog en bra fråga faktiskt, kan se hur det skulle kunna bli ett problem eventuellt. Tycker generellt att vivos sulor håller bra, men det lär väl kanske inte gå att sula om. 🙁

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.