Hur du kan skapa balans i livet

Att skapa balans i livet är viktigt för det fysiska och psykiska välbefinnandet. Det kräver disciplin och fokus, men det går att göra. Genom att inse dina personliga behov och sätta upp realistiska mål kan du uppnå en bättre balans mellan arbete, familj, hobbies, träning och vila.

Genom att skapa en balans mellan aktivitet och vila kan man skapa ett mer harmoniskt liv och samtidigt förhindra att man blir utbränd. Börja med att fundera på vilken livsstil du vill leva och fokusera på de viktigaste aspekterna i ditt liv som arbete, familj, fritidsintressen, motion och vila. Var och en av dessa komponenter bör ges lika mycket tid för att skapa en balans. Att prioritera sina aktiviteter och fokusera på en aspekt i taget kan underlätta denna process. Sätt gränser, välj bort saker som är onödigt att lägga tid på eller saker som distraherar dig. 

Mini-pauser på arbetet

För att orka arbeta ett helt arbetsliv och inte tappa lusten är det viktigt att lyssna på sin kropp och säga ifrån och koppla av när det behövs. Om du har ett stillasittande jobb, se till att ta regelbundna mini-pauser från dina arbetsuppgifter som att hämta kaffe eller stretcha armar, ben och nacke för att inte bli stel. Om du har ett arbete med flexibel arbetstid kan du se till att komma iväg och träna på gymmet under lunchtid och ta igen arbetstiden hemma på kvällen. Genom att ta regelbundna pauser från din aktivitet blir du också mer produktiv och får mer energi överlag. 

Kvalitetstid med familjen

Det är också väldigt viktigt att ta sig tid att umgås med sina närmaste. Att ha starka relationer med sin familj och vänner hjälper oss att känna oss trygga och stöd i tider med problem och stress. Men också för att dela glädje och skratt och skapa roliga minnen tillsammans. Planera in roliga aktiviteter och semestrar med din familj som ni har att se fram emot. Se också till att skapa tid för att mysiga filmkvällar hemma eller laga någon god middag tillsammans. Se till att boka in datum för att träffa dina vänner över en middag ute på stan eller någon rolig aktivitet som till exempel bowling.

Tid för dina fritidsintressen

För att skapa balans i livet är det också viktigt att man skapar tid för sig själv. Se till att du tar dig tid för dina fritidsintressen, det kan vara trädgårdsarbete, fiske, musik, dans, konst måleri eller liknande. Att ägna sig åt aktiviteter man verkligen tycker om kan ge dig en känsla av glädje, stimulans och kan hjälpa till att slappna av och ge utlopp för kreativitet. Om det är svårt att hinna med, se till att ta några dagar ledigt från arbetet och andra måsten.

Avsätt tid för träning

Träning, motion och roliga fysiska aktiviteter kan också bidra till att skapa balans i livet eftersom det uppmuntrar till hälsosamma vanor och frigör endorfiner i kroppen som förbättrar humöret och stressnivåerna. Aktiviteter som till exempel badminton eller andra sporter kan också bli en stund när du kopplar av från den dagliga stressen och samtidigt bidra till att bygga upp relationer med vänner eller familjemedlemmar.

Viktigt med sömn och vila

Sömnen är viktig för att skapa balans i livet eftersom den ger möjlighet till återhämtning efter perioder av aktiviteter med fysisk ansträngning eller mental stress. Att sträva efter åtta timmars sömn varje natt gör att du får tillräckligt med energi och fokus för alla dagliga aktiviteter.

Här kommer några tips för att sova bättre:

  • Ta inte med sig jobbstress hem, det är lätt att man ligger och grubblar och inte kan somna.
  • Börja med sina kvällsrutiner som att tvätta ansiktet och borsta tänderna innan man blir trött, gör man det precis innan man går och lägger sig finns en risk att man piggnar till.
  • Se också till att du har en bekväm sovmiljö med bekväm säng, mjuka silkeslakan, mörkläggningsgardiner och mysiga lampor.
  • Har du en partner som snarkar kan jag rekommendera att köpa öronproppar som passar dig, det finns ett väldigt stort utbud och i många olika material som silikon, vax och skumplast. Det är också viktigt att man tar sig tid till avkoppling som att ta ett varmt bad, läsa en god bok eller titta på en favoritserie i soffan.