Hur kan man hitta hälsosamma hudvårdsprodukter?

Att hitta rätt hudvårdsprodukter för dina individuella behov som också är hälsosamma och miljövänliga kan vara en utmaning. För att lyckas välja bra produkter är det bästa att läsa på om vilka ingredienser som är bra och dåliga för kroppen samt miljön för att göra rätt val. Här ger jag några tips på hur du kan börja leta bra hudvårdsprodukter samt olika kemikalier man bör undvika.

Det första steget är att förstå din hudtyp och dess unika behov. Olika hudtyper kräver olika vård och uppmärksamhet, så det är viktigt att avgöra om du har fet, torr, kombinerad eller känslig hud innan du väljer rätt produkter. Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till specifika tillstånd som akne eller rynkor när du väljer produkter. När du vet mer om dina individuella behov kan du börja söka efter lämpliga produkter.

Kontrollera ingredienserna

Nästa steg är att leta upp hälsosamma, miljövänliga och ekologiska produkter. Leta efter produkter med miljömärkningar som till exempel Svanen, Astma- och allergiförbundet, Blå ängeln, Bra Miljöval. Men trots att en produkt har miljömärkning kan den ibland ändå innehålla syntetiska ämnen. Lös igenom produktens innehållsförteckningen noggrant för att försäkra dig om att den innehåller naturliga ingredienser som växtbaserade eller eteriska oljor, örter, fruktextrakt, essentiella fettsyror och vitaminer som är kända för att vårda en frisk hud och ge långvariga fördelar. Det kan dock ta lite tid och vara väldigt svårt att tyda vilka ingredienser som finns i en produkt men väl värt mödan när du känner dig trygg med ditt val. Du bör också läsa kundrecensioner för att få en bättre förståelse för hur väl varje produkt fungerar på olika hudtyper eller vid vissa problem.

Vilka ämnen ska man se upp för?

Man ska inte ta för givet att bara för att en produkt har kommit ut på svenska marknaden att inte har några allergena eller giftiga ämnen i sig. När forskare studerat innehållet i vissa hudvårdsprodukter har de funnit en rad olika miljö- och hälsofarliga ämnen som kan ge leverskador, försämra immunförsvaret och är hormonstörande. Lagstiftningen kring innehållet i hudvårdsprodukter är väldigt begränsat därför är det ytterst viktigt att du själv kontrollerar innehållet i alla dina kosmetiska produkter du planerat att köpa, både hudkrämer, smink, tandkräm, schampo, balsam, deodorant, rakkrämer och hårprodukter. En produkts innehållsförteckning kan ha en lång lista på ingredienser här nedan har vi listat kemikalier som man bör undvika.

Kemikalier du bör undvika är följande:
 • PFAS är de värsta av kemikalierna på denna lista – Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Polyperfluoromethylisopropyl ether, Perfluorononyl dimethicone, och Polytef (PTFE). (De är stor grupp av högflourerande ämnen som framtagits för att stå emot smuts, fett och vatten. Finns i väldigt många produkter bland annat matförpackningar och hudvårdsprodukter. Kan inte brytas ned och fastnar i våra kroppar och i naturen.)

 • Hormonstörande ämnen – Benzophenone, Butylparaben, Propylparaben, Etylhexyl methoxycinnamate, Cyclomethicone, Cyclotetrasiloxane.
 • Parabener – (Ett konserveringsmedel som kan vara hormonstörande).
 • Mikroplast – Acrylate crosspolymer, Nylon, Polyethylene (PE), Polymethylmethacrylat (PMMA) – (Små plastpartiklar som aldrig bryts ner och till slut hamnar i våra hav och vattendrag).
 • Silikoner – (Fastnar i huden och gör att den inte kan andas och skapar irritation).
 • Sulfater – (Starka rengöringsmedel som kan irritera huden och miljön).
 • Ftalater – (Finns vanligtvis som mjukgörare i plast eller som lösningsmedel).Starka rengöringsmedel som kan irritera huden och miljön).
 • SLS (Sodium laureth sulphate är ett syntetiskt lödderämne).
 • PEG kemikalier 
 • Mineraloljor (Kan täcka igen hudens porer så att den inte kan andas).
 • Allergiframkallande ämnen (Det finns väldigt många av dessa ämnen, och är ofta olika syntetiska doftämnen som kan orsaka klåda på huden).