Bemanning sjuksköterska är drömyrket för mig

När jag var färdig som legitimerad sjuksköterska var första arbetstiden på en kirurgisk avdelning rolig, spännande och pirrig. Men efter ett år hade nyhetens behag lagt sig. Övertidstimmar och dubbelpass blev mer regel än undantag på grund av personalbrist. Stress skapade irritation i personalgruppen, patienterna hann jag knappt se – så jag bytte jobb helt enkelt!

Det var inte alls som jag tänkt mig även om jag visste att det sen länge fanns en vårdkris. Jag började se mig om efter en annan avdelning eller en lugnare arbetsplats. Samtidigt var det kirurgi som intresserade mig. Då och då sökte jag på nätet efter ”vårdbemanning” och hittade en annons om att bli bemanning sjuksköterska. Det jag läste om i den, det lockade mig mer och mer men att ta steget kändes stort. Så dök en sjuksköterska från ett bemanningsföretag upp på min arbetsplats. Han var glad, ambitiös och en frisk fläkt. Jag frågade om allt och det som fick mig att våga var att han sa:

Passar det dig inte så är det bara att hoppa av. Nytt jobb får du ju på en gång!

Det var över sex år sedan och jag har inte ångrat mig en enda sekund sen dess.

Välj mellan anställning eller fakturera själv

Jag kontaktade det bemanningsföretag som tilltalade mig mest, med bra arbetsvillkor och som gav ett seriöst intryck. Lönen var också en avgörande faktor då de låg lönemässigt högre än många andra. Jag valde att gå som anställd, men möjligheter att fakturera som egen företagare finns också. Det kändes bekvämt att fungera som anställd eftersom det är mycket administration med att både starta upp och att driva ett eget företag. Om jag redan hade haft en uppstartad enskild firma hade det varit en annan sak. Som det var för mig hade jag fullt upp med omställningen i yrkeslivet ändå.

Fördelar som bemanning sjuksköterska

För mig överväger fördelarna med råge eftersom sättet att arbeta passar mig som person och får mig att må bra. Vi är alla olika och tycker inte lika, men jag tror en fördel ingen kan förneka är lönen.

  • Lönen är mycket högre än den du får som fast anställd i regionen. Den skiljer sig lite mellan bemanningsföretagen men alla ger ett rejält lönelyft.
  • Du arbetar helt efter dina egna villkor. Uppdragen kan vara långa eller korta och det bestämmer du. Genom att byta miljö och vårdinrättning breddas din meritlista och yrkeserfarenhet.
  • Du kan arbeta var som helst i Sverige och lära känna platser du inte visste fanns. Många bemanningsföretag har uppdrag i Norge. Bemanningsföretaget kan hjälpa dig med administrationen för det.
  • Det ger en stor personlig frihet. Jobbet styr inte ditt liv. Du kan ta ledigt längre perioder och ägna dig åt dina fritidsintressen eller vara med familjen.

Finns det någon hake?

Självklart finns det delar av jobbet som bemanning sjuksköterska som jag tycker är svåra. När jag kommer till en ny arbetsplats finns det inte tid till fyra veckors upplärning utan det gäller att ha lätt för att lära nya rutiner och arbetssätt. Ofta är dataprogrammen olika så det kan vara krångligt. Men de administrativa sysslorna är inte så betungande för en bemanning sjuksköterska. De praktiska uppgifterna är ungefär likadana överallt. Har intresset väckts för att prova så gör det. Det är berikande för livet att möta nya människor och arbetsplatser.