Den bästa kladdkakan någonsin – utan socker och mjöl!

Det här receptet är så sjukt bra att jag, trots att det finns i exakt samma uppsättning både på den här bloggen såväl som den här, måste dela med mig av det här också. Om inte annat för att jag vill säkerställa att jag själv ALDRIG tappar bort det. Det är helt enkelt att leda genom exempel att bara kopiera det rakt av just för spridningens skull!

Det är så SJUUUUKT gott. Helt Paleo. Glutenfritt. Laktosfritt. Sockerfritt – i alla fall utan raffinerat socker. På gränsen till nyttigt, om än väldigt sött. Nyfiken?

En nyckel till att lyckas med en förändring gällande mat?

Det är inte så svårt att göra riktigt goda OCH nyttiga sötsaker. Det är bara en fråga om att våga!

Det är att hitta saker du tycker är riktigt, riktigt gott. Det funkar liksom inte att gå från godis och snabbmat till bönor och sallad. Det är en helt bisarr omställning. Jag har tidigare skrivit mycket om just hur viktigt det är att ta små steg mot stor förändring och jag står fast vid det. Det är alltid bättre att göra ett bättre val – även om det bara är att du byter apkass Marabou mjölkchoklad mot 70% riktig, ekologisk choklad utan tillsatser. Helt plötsligt får du helt annorlunda respons i kroppen.

Vart jag vill komma? Det är till det faktum att ibland hittar man ersättare som verkligen är bättre. Bättre och nyttigare. Det här är en sån!

Palekladdkaka – here we go!

Om jag får välja...

Om jag får välja…

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 10 dadlar
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 5 msk kakao
  • 1/2 dl kokosolja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • En nypa salt

Hur gör du?

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa dadlar och kokos i en matberedare eller i en Vita-Mix (det gjorde vi – funkar hur bra som helst). Häll i mandelmjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt och mixa lite till, eller blanda för hand. Det funkar inte så bra att hälla det i Vita-Mixen. Smält kokosoljan och häll ner i smeten tillsammans med honung och ägg. Se till att det är en jämn smet.

Smörj en form med kokosolja – till dubbel sats hade vi en form som är 22 cm i diameter – och pudra över kokosflingor. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 10 minuter, den är fortfarande rejält kletig när du tar ut den. Ställ formen i kylen minst en timme innan servering.

Servera med vispad ekologisk vispgrädde eller vispad kokosgrädde om du är laktosintolerant eller inte äter mejeriprodukter.

Njut. Njut. Njut!

Det är väldigt lätt att äta hela och göra en till samma kväll.

Avslutande tankar

Det går att göra riktigt mycket goda saker utan socker och vetemjöl. Det kräver bara att man tar sig för att prova och vågar gå utanför de ”vanliga recepten”. Ett oerhört hett tips är att googla på ”Paleo desserts” då det i USA finns precis hur mycket bra recept som helst! Jag har en eller två av de appar som ”Fatburningman” har släppt och recepten där är fantastiska.

Jag ska börja skriva lite mer av de recepten som vi tycker bäst om när vi vill ha något lite sötare. Om inte annat för att det kan göra eventuell förändring lite lättare. Bara en sån sak som att göra snabbglass som blir nyttig, god och hur lätt som helst kan göras såväl glutenfri som laktosfri.

Det är inte så svårt att göra riktigt goda OCH nyttiga sötsaker. Det är bara en fråga om att våga. Och att våga prova nya saker och vara nyfiken – det är ALLTID att leda genom exempel!

*Bilden fräckt lånad från PT by Emma som är en bra blogg att kika mer på!

35 reaktion på “Den bästa kladdkakan någonsin – utan socker och mjöl!

  1. Rode

    Den ska jag prova nästa gång det ska bjudas på kaka! Låter så himla gott. Vad för kokosolja skulle du rekommendera? Jag har testat ett par men inte riktigt hittat rätt än.

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Jag använder urtekrams extra virgin. Gillar Renée Voltaire också, men priset är omöjligt att motivera. Köp INTE kung markatta. Billig , men smakar kasst. Cocosa Extra Virgin är också bra! 🙂 lycka till!!

      Svara
  2. Pingback: yoga ♥ löpning | lite skog, syre och massor av gott.

  3. Tina

    Otroligt god smak på denna kladdkaka. Jag gjorde dubbel sats i 22 cm form, men hade den inne längre än dessa 10 minuter, för då var den så extremt kladdig. Skall bli spännande att få bjuda mina vänner på denna ” överraskning”, utan vanligt fett, socker o mjöl.
    Tack för ett gott recept!
    PS: jag använde Crearome kallpressade eko, kokosolja!

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Kul. Ja den är väldigt bra. Intressant insikt för min del att se statistiken på detta inlägg. Överlägset populärast varje dag, vecka ut och vecka in. Bara när jag skriver ett nytt inlägg det inte är i topp och bara samma dag…

      Svara
  4. Hedvig

    Har precis gjort smeten och smakade av innan jag ska ha i ägg. Så otroligt god. Tror du inte att det går att hoppa äggen och trycka ut smeten i en form o sedan kyla ner och därmed göra raw?

    Svara
  5. Carita Karlsson

    Tusen tack för att du delar med dig av din kunskap !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Snälla du tala om för mig om blötlagda havregryn ska stå i rumstemperatur eller i kylskåp. Jag har ett barnbarn som fått äta som han vill och ska försöka vända ”skutan”

    Svara
  6. Pingback: Recept på kladdkaka | matenochjaget

  7. Pingback: Chokladkaka utan socker och mjöl | c bakar och funderar

  8. Åsa

    Asså så gott. Godare än vanlig kladdkaka. Tack för receptet. Lurade min make som ratar dadlar fullkomligt att smaka. Han tog 3 ggr ☺ Bra betyg

    Svara
  9. Camilla

    Vi gjorde den igår kväll. Hade verken tid eller tålamod att vänta i 1 timme så vi körde den i ugn 15 minuter istället. Den blev fast, men mjuk och saftig. Vi åt den ljummen med jordgubbar. Godaste chokladkakan ever!

    Svara
  10. Pingback: Godaste kladdkakan | Emma's Kitchen & more

  11. Jennifer

    Hej! Kakan ser fantastiskt god ut! Jag undrar samma sak som Jill. Är det en miniform man ska använda till receptet? Du använde alltså 6 ägg till en 22cm form?

    Tack på förhand!

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

      Oj, jag är inte riktigt baktypen som har koll på det där. Jag har använt en ganska liten form från Ikea vill jag minnas. Längesedan jag gjorde denna nu. Om någon bakat den och har ett bra tips på formstorlek så får ni gärna kommentera det! Sorry.

      Svara
  12. Pingback: Paleo kladdkaka utan duracellkaniner! | Östenssons blogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.