Det här med ”tjejträning” och annat ”tjej”-[vad som helst]

stopDet här är ett inlägg jag har gått och laddat på ett tag. Få saker gör mig mer konfunderad, och sedan jag fick barn även provocerad, som just specifika saker riktade mot tjejer. Missförstå mig gärna rätt nu, det finns absolut saker som gör sig i ett kontext med bara kvinnor precis som detsamma med bara män, men låt mig expandera på två specifika områden där det är helt åt skogen i mina ögon.

För en sak som är min fasta övertygelse – oavsett om kvinnor har mindre muskelmassa än män – är att ni är precis lika starka och uthålliga. Jag skulle vilja säga att ni över ett snitt är mycket starkare och uthålligare än män. Med det är grunden till inlägget lagd. Nu kör vi.

Varför måste ”tjej-” betyda mindre?

Det är säkert skönt att slippa alla män och gubbar som knökar och jävlas, men varför – VARFÖR – måste det j-la loppet ”Tjejvasan” vara 3 mil och inte 9?

Det här får mig att gå i taket varje gång det kommer upp på tal. Det här med att allt som börjar med ”tjej-”, med några få undantag som tjejmilen – som faktiskt är en mil (grattis), per definition görs till en utmaning för ”tjejer” som av någon anledning är kortare, mindre eller lättare än det vanliga. För mig är ”tjejvasan” det ultimata exemplet på hur vi i vår tid helt enkelt anser att tjejer är så svaga att det måste till ett ”eget litet lopp” under parollen ”tjej”.

 Direkt när en sån diskussion är på bordet kommer dock påståendet att ”det är ju bra med bara tjejer” [av någon anledning].

Japp, jag kan hänga med på det. Det är säkert skönt att slippa alla män och gubbar som knökar och jävlas, men varför – VARFÖR – måste det j-la loppet ”Tjejvasan” vara 3mil och inte 9? Varför inte kalla det kortvasan för tjejer eller tjejkortvasan. VARFÖR måste man kalla det ”tjej-” och sedan göra det kortare och lättare? Blir ingen av er förbannad? Ni föder ju för f-n barn. Hur skulle ett Vasalopp möjligen kunna vara för jobbigt när feta killar tar sig igenom det?

Jag kommer bli helt tokig om mina tjejer en dag kommer till mig och berättar hur de tror att de inte klarar att åka vanliga Vasaloppet för det verkar för jobbigt. ”Det finns ju en tjejvasa som är anpassad för oss tjejer… ”. Bäst vi gör ”tjejklassikern” istället för ”klassikern”.

#”€%*&%/”#’?%!! 

Inget skulle göra mig mer ledsen och arg. Det är det ultimata betyget på att samhället har lyckats behålla synen på att tjejer är svagare. Det är för jävligt.

Styrketräning för tjejer…

Ledsen, det kommer INTE ge dig några resultat. Punkt.

Ledsen, det kommer INTE ge dig några resultat. Punkt.

Misstänker att ni har listat ut var det här kommer att landa… Har kikat lite i böcker som ”Bodylicious” och andra tjejträningsböcker och tenderar att garva lite åt det hela. För att sedan bli skitförbannad. Jag fattar inte varför alla träningsböcker till ”tjejer” ska bestå av kroppsövningar utan vikt som absolut inte ger några som helst resultat (ok väldigt, väldigt lite då…), utan bara driver frustration och en hel massa tid man slösar bort när man kunde gjort vettiga saker.

Det enda jag kan komma på som möjligen skulle kunna motivera att det ser ut så är att de flesta kvinnor på allvar fortfarande tror att man blir ”bodybuilder-stor” om man lyfter något som är tyngre än ett mjölkpaket eller två. Inget kunde möjligen vara mer fel. Jag förstår inte var det kommer ifrån. Insatserna som krävs för att bli ”stor och musklig” – både för killar och tjejer – är helt galen. Man måste äta MASSOR. Träna MASSOR och verkligen med utstuderad specifik träning för att just bulka på muskler – det räcker liksom inte att bara gå till gymmet då och då och äta som vanligt… Att det ”bara skulle hända” för att man väljer att gå på skivstången är så naivt att jag inte blir klok på det.

 1. För det första. Om du ska bli musklig så krävs det oerhört stora mängder träning med fokus på att bli stor.
 2. För det andra. För att musklerna ska synas – speciellt på tjejer som har mer underhudsfett än män – så MÅSTE du tappa rejält med underhudsfett. Det i sig är en övning få ger sig på utan specifika fitnessmål och fitnesstävlande går ABSOLUT inte runt deffade jämt.
 3. För det tredje (gäller mammor). Alla vikter som är lättare än ens barn, borde ses som en självklarhet att man klarar att slänga upp på axeln och knäböja med…

Jag vet inte vad jag ska skriva för att knäcka den myten. Jag vet inte vad jag ska lägga upp för bilder. Men det är oerhört irriterande hur som helst. Mitt absolut bästa tips är att släppa hela kvinna/man perspektivet på allt vad träning och performance heter och istället läsa på ur ett ”vad är bäst”-perspektiv.

Det här kommer liksom inte bara att "hända"... De lägger oerhört fokus på träning och extremt hård diet för att komma i tävlingsform. Det är liksom inte för att man går från aerobics till skivstången 3 gånger i veckan...

Det här kommer liksom inte bara att ”hända”… De lägger oerhört fokus på träning och extremt hård diet för att komma i tävlingsform. Det är liksom inte för att man går från aerobics till skivstången 3 gånger i veckan… (+ någon operation eller så också eftersom vissa kroppsdelar helt enkelt blir väldigt mycket mindre med så lite kroppsfett. 🙂 )

Googla på det du vill uppnå och sätt dig in i det hela genom att ta rygg på någon som verkligen kan ge dig verktygen du behöver för att nå dit på ett hälsosamt och effektivt sätt – inte bara sälja massa böcker med fina bilder…

Vad vill man då?

Jag skulle säga att 95% av alla vanliga motionärer svarar samma på den frågan. Starkare och gärna smalare. ”Forma kroppen” som en övergripande tes. För att göra det så är det klart att du kan promenera och göra ”bootylicious”-övningar – men det kommer inte ge speciellt snabba resultat – om några alls sorry to say – och verkligen inte göra dig stark, vältränad och så ”formad” som man kan tänka sig att den mentala bilden är!

Ta det i lagom takt! Men gör det tyngre och tyngre.

Ta det i lagom takt! Men gör det tyngre och tyngre.

Du formar kroppen genom att lyfta tunga saker. Styrketräning. Du formar den genom att reducera mängden kroppsfett/underhudsfett OCH ha muskler. Du bygger kapacitet att orka göra tunga saker flera gånger genom aerobträning i lågpuls – inte långsamt, bara i rätt puls!

Vill du bli stark och forma om kroppen? Sluta pina dig igenom bodypump-pass och annat skräp. Gör saker som optimerar kroppens respons för att bli stark och byta fett mot muskler. Lyft tungt. Gör övningar som är erkänt effektiva UTAN massa marknadsföringspåslag. Hur sexigt är det med knäböj och marklyft liksom? Det ger dig värde för din tid i gymmet. Ta resten av tiden ute i lågpuls för att bli en uthålligare och friskare person!

DET KVITTAR ATT DU ÄR KVINNA!!

Träna som en INDIVID som vill få bästa resultat – skit i marknadsföringen och allt rosa fluff. Då händer det grejer! Sedan bör saker som tidigare graviditeter med mera beaktas i uppstartsfas, men principiellt gäller samma tänk. Gör saker som ger resultat.

Avslutande tankar

Den som försöker intala mina döttrar att de är svagare än killarna kommer få en uppläxning värd namnet.

Jag har inga vidare insikter i hur det är att vara tjej/kvinna eftersom jag de facto är en man. Däremot har jag förstått efter många diskussioner och mycket bokläsande – där en av böckerna som verkligen öppnade mina ögon är ”Extremt kul”, av Hillevi Wahl – att många tjejer/kvinnor TROR att de inte klarar saker. Grundinställningen är liksom ”det där klarar inte jag”, medan min egen – och väldigt många mäns – grundinställning är ”hur svårt kan det vara?”. Givetvis faller vi oftare platt, men vi försöker.

Här blir inlägget väldigt reflekterande i mitt eget föräldraskap till två tjejer. Den som försöker intala mina döttrar att de är svagare än killarna kommer få en uppläxning värd namnet. De behöver inte vara försiktigare än killarna – de får gärna tänka lite längre, det är bara positivt – men visst ska de försöka och misslyckas kapitalt med vad det nu kan vara. Anmäla sig till ultramaraton och bryta halvvägs med stolthet i att de försökte och hade tränat för lite. För inte F-N handlar det om att de är för svaga för att de är tjejer!? Vem kom på den skitidén?

Så, nog med gnäll. Jag hoppas att med detta inlägg kunna inspirera till att våga skita i allt vad ”tjej-” heter. Tjejklassiker, tjejvasor, tjejträning och annat skit som är förminskande (inte dåliga lopp eller dåliga prestationer på något sätt – men själva grejen!). Anmäl er till vanliga lopp och utmaningar som ett gäng tjejer om det är sammanhållning ni är ute efter. Våga lyfta tungt för att bli starka. Tro på att det som de bästa inom en sport gör – vare sig det är män eller kvinnor – funkar precis lika bra för er. Varför skulle Starting Strength vara en ”killgrej”? Gå fram till den största killen/tjejen på gymmet och fråga om deras bästa övningar och vad de skulle göra för att bli stark. Jag lovar att svaret INTE är body pump och kissande hunden (saker som kan vara bra ibland också för all del, men du blir inte stark och kroppen formas inte som du vill). De vet precis som alla andra som läst något alls om träning att det inte bör göras skillnad på tjejer och killar – eller extremt lite i alla fall – samt att det ABSOLUT inte finns någon risk för att bli ”stor och musklig” för att du lyfter tungt. TVÄRTOM!

Det är något att fundera på. Jag gör mitt bästa i min vardag och på bloggen för att inspirera alla – kvinnor som män – att se bortom vad andra tror och tycker samt vad som marknadsförs som ”bra”. Försöker se till att ALLA får kunskap om vad som ger bästa resultat och att ALLA kan se ut och må precis så som de vill.

Det tycker jag är att leda genom exempel.

25 tankar kring ”Det här med ”tjejträning” och annat ”tjej”-[vad som helst]

 1. Lagerstedt

  Ja, för tänk om det hade hetat herr-nånting alltid, typ herrfotboll etc. Helt snurrigt tycker jag. Tack för ett bra inlägg precis som vanligt 🙂

  Svara
 2. Walter Levy

  Underbart inlägg. Var just i Japan med ett grymt gäng skidåkare. Ena dagen delades grupperna in efter kön. Vi i killgruppen höll ett otroligt högt tempo och hade skitkul. Ändå tycker jag idén var dålig. Det hade varit bättre att köra en snabb och en långsammare grupp. Kanske hade det bara blivit killar i snabba gruppen, kanske inte. Kanske hade någon tjej valt att vara med i snabba gruppen så länge det gick. Kanske hade någon kille bytt till långsamma gruppen efter lunch. Min poäng är att man borde dela in efter prestation, inte efter kön eller något annat godtyckligt.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Kan inte annat än instämma! Jag har åkt med många tjejer som fullständigt krossar killarna i backen. Kul med Japan – känner ett viss sting av avund där. 🙂

   Svara
 3. Daniel Richter

  Tjena Henrik!

  Ville bara tacka så mycket för länken – uppskattar det mycket!

  Jag gillade inlägget. Jag har själv en dotter på ingång, och går mycket i samma tankar som du.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tack själv för att det finns starkt innehåll att länka till. Såg att det har varit många som klickar vidare och det bidrar ju till ett starkare Sverige! 🙂 Kul att du gillade inlägget – din dotter kommer ju ha det väl förspänt att bli en stark rackare som pappan sin misstänker jag. Marklyft för hela slanten! Kör hårt Daniel och lycka till med dottern.

   Svara
 4. M-

  Jag tror att din egen inställning kommer att verka positivt för dina döttrar, jag (ung kvinna) har aldrig brytt mig om tjej varianten av saker eller känt att det är meningen att jag ska sikta lägre och jag tror att jag har fått det från min mamma (och pappa) även om hon ibland gör tjej-whatever för att hennes väninnor vill det.

  Som vanligt handlar det väl om marknadsföring. Kvinnor är i allmänhet en köpstark grupp och kan man få ens hälften av dem att känna sig träffade har man nog som företag gått med vinst. Att sätta ribban lågt gör dessutom att fler vardagsmotionärer vill delta – det vill säga fler kunder, då skiter man i vad det sänder ut för signaler.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Välformulerat. Kan bara instämma i hela resonemanget kring marknadsföring och att det lockar med lättare event, men fortfarande synd att inte fler reagerar på just den förminskande faktorn i att döpa det till ”tjej-”.

   Svara
 5. Madde

  Kanonbra inlägg! Blir inte annat än less när man dessutom sitter i personalrummet (jobbar på en SKOLA dessutom) och hör manliga kollegor beklaga sig över hur tråkiga damlagen är att titta på för att tjejer ”de facto” är långsammare och mindre explosiva på fotboll/hockey och liknande än män. *kräk* och dessa kollegor har döttrar hemma. Tycker synd om dem!

  Svara
 6. jonas hällgren

  Hallå! Det här inlägget får 12 poäng. På en tiogradig skala. Har halkat in på din sida och ju mer jag läser desto mer gillar jag dina tankar och ideer. MVH//Jonas

  Svara
 7. Annie

  Sjukt bra inlägg! Hittade din blogg igår och håller på och klickar runt och läser igenom lite blandade inlägg nu. Var redan innan väldigt inne på mycket av det du skriver om, men blev verkligen jätteinspirerad av dig! Detta inlägget var pricken över i:et och jag kände att jag var tvungen att kommentera.

  Som svar på din fråga om ingen av oss blir förbannad: Jo, vi blir jävligt förbannade! Detta synsätt är ju inte något som bara har med sport och träning att göra, utan många andra områden i samhället ser ju likadant på tjejer och deras möjliga prestationer. Och vi är många som kämpar för att det ska förändras! Vill bara säga att jag önskar att min pappa haft samma synsätt på det här som du har!

  Även om jag ser på mig själv som en stark ung kvinna och har relativt bra självförtroende (om jag jämför med många av mina tjejkompisar) så kan jag känna igen mig i ”jag klarar inte detta”-tänket. Jag tänker nu försöka jobba med att tänka ”hur svårt kan det va” istället! 🙂

  Tack för en superbra blogg! 🙂

  Svara
   1. Annie

    Hej, det ser ut som du har skrivit ett svar..men jag ser bara en tom ruta utan text. Det kanske har blivit något fel? Eller är det jag som är förvirrad ^^

    Svara
 8. Ulrika

  Exakt – man ska göra det som ger resultat – för en själv. Oavsett vad som funkar eller inte för andra. Just nu betyder det förutom lättare yoga ingen som helst funktionell träning (borträknat allt jag gör i vardagen) utan fokus på ”lätta” (de blir tunga för mig), isolerande övningar helt enkelt för att det är det min kropp behöver just nu, med X antal svaga punkter efter 3 kejsarsnitt och en förlamningsskada i grunden. Lyfta tungt funkar inte för mig och inte heller alltför tunga, komplexa s.k. funktionella övningar oavsett om det råkar vara på modet och vara vettigt ur perspektivet effektiv träning för hyfsat hela kroppar. 🙂

  Svara
 9. from addiction to fit

  Så himla bra inlägg! Idag vet jag ju bättre men när jag började träna så var alla på mig om att ”sådär kan du inte träna du kommer se ut som en man” osv oscäv. Tillslut omedvetet ändrade man ju sin träningsstil till det klassiska ”tjej”träning.
  Med uteblivma resultat.
  Såfort jag böejade träna normalt med fler vikter så började resultaten komma igen!
  Den där ”tjej” grejen måste verkligen göras nått åt som du själv skriver!

  Återigen! Sjukt bra inlägg!

  Svara
 10. J

  Toppen bra inlägg! Känner också att det är dags (eller har egentligen alltid varit det?) att krossa denna myt! Jag är själv en tjej som mer än gärna slåss om att hantlarna eller vikterna på gymmet utan att sticka ner till ”tjej-hörnan” med crosstrainers och gummiband för att det är där blickarna säger att jag borde vara.
  För mig kommer träning alltid handla om att utveckla sig till det bättre, och det innebär (inte för någon heller) att följa en viss mall, som i det här fallet ligger hos könen på individen. Vi ska alla utgå från oss själva, våran egen svaghet och styrka för att träna den, inte samhället, normens eller dina förbipasserandes.
  Utveckling för resultat kommer ALLTID oavsett vad involvera sin egen utgångspunkt, inte någon annans!

  Svara
 11. Linda

  Kanonbra blogg! Det är inte många bloggar jag orkar följa,men denna kommer jag garanterat bli ett ”fan” av! 🙂
  Jag är tjej och jo jag blir FÖRBANNAD över allt det här ”tjej”-tramset!
  Förutom det du skrev om så finns det en skitlarvig uppfattning i samhället om att ”vi tjejer” äter mindre än killarna. Öh..? Då har de inte sett en riktig kvinna äta! 🙂 Jag blir jätteförbannad på att folk går runt och sprider såna myter-och att folk går på dem också utan att ifrågasätta! ”Tjejportion” , vad f*n är det?! Ge mig en riktig gladiator-portion så jag blir mätt, tack!!
  Även den så kallade ”normen”; vi tjejer/kvinnor FÅR INTE bete oss hur vi vill, men är det en man så är det konstigt nog alltid helt OK..! VI ”får” varken bli förbannade och skrika offentligt även när någon behandlar oss illa, objektifiera män såsom männen gör med oss hela tiden, snacka sex, ta för stora portioner, skratta för mycket, prata högt, skryta, berömma oss själva… Så mycket saker vi kvinnfolk inte kan göra utan att bli klassade som mentalt störda eller nåt.
  Och varför vill kvinnor inte ha stora synliga muskler?! Det som är så snyggt!? Hur tror ni kvinnor att vi ska komma nånvart i världen och med allt jämställdhetsarbete hit & dit, om vi bara tiger och tyst accepterar dessa saker?? Sjukt är vad det är!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.