Kombucha del 3 – Världens godaste probiotiska drink?

bild 1Det var så längesedan jag skrev del 1 och del 2 i den här serien att det endast blir ”del 3” för att jag vill kunna lägga samman alla inläggen. Töntigt va? Det är däremot inte töntigt att skriva mer om just Kombucha. Speciellt inte som det är något som har gett upphov till massor av kul nya kontakter med såväl bloggläsare som Instagramföljare.

Förvisso kan ju mina rubriker som ”Världens godaste probiotiska drink” och ”bästa hallondrycken någonsin” kombinerat med läckra foton spela in – men det är verkligen en FANTASTISK dryck! (Även om Cecilia Blankens inte tycker det – men hon måste ju ha fått en kass version. Min är det bästa som finns!)

Så här kommer ett helt inlägg om just Kombucha med fokus på hur man gör, hur man kommer igång och vilka oändliga möjligheter du har när det väl är igång!

Vad är Kombucha nu igen då?

bild 2Nu kan man ju vara dryg och peka på del 1 och del 2… Men eftersom det inte är att leda genom exempel så kommer här en kort sammanfattning!

Det är enkelt förklarat en fermenterad, ofta kolsyrad, syrlig dryck som görs på te med hjälp av en ”Kombuchasvamp”.

Forskare tror det var första kejsardömet i Kina, den mytomspunna Qindynastin, som började brygga drycken och kallade den då för Livets Elixir. I antika japanska texter omnämns Kombucha första gången år 414 e.Kr då kejsare Inkyò besvärades av matsmältningsproblem och tillkallade därför sin läkare, dr Kombu, som introducerade Kombucha i det japanska hovet och enligt sägnen ska ha gett drycken dess namn.

Under 60-talet började Österrikiska forskare intressera sig för Kombucha och kom fram till att den var minst lika nyttig som yoghurt tack vare sin mjölksyrabakteriekultur vilket gjorde drycken populär i Europa.

Cornell-universitet i USA har forskat på de hälsosamma effekterna av kombucha och de kom fram till att de hade förekomst av:

 • Glukonsyra – Förekommer naturligt i frukt och honung.
 • Probiotika Bakterier – Vanligt förekommande i kosttillskott, stärker immunförsvaret och tarmfloran.
 • Jästsvamparna tillverkar vitaminer och innehåller mineraler, aminosyror och annat nyttigt.
 • Innehåller många antioxidanter, särskilt om den bryggs på vitt eller grönt te.

Ok… Vad betyder det?

bild 4Jag skulle säga att det betyder nyttigt OCH gott. Det är inte allt som kan stoltsera med den kombinationen. Det som är så roligt med just Kombucha är att den har en förmåga att dels sköta sig själv väldigt bra och dels går att förvara i rumstempteratur – så hela kylskåpet är inte kört bara för att du gör mycket.

Utöver det så har Kombuchan en helt oöverträffad förmåga att dra ut smak ur frukt och bär – vilket gör det riktigt, riktigt kul! Kolla in bilden här till höger, hallonen som jag har låtit ligga i en burk med kombucha är typ helt färglösa och smakar ingenting. Kombuchan däremot… WOW – det är en mindblowing intensitet i hallonsmaken!

Så med all den informationen som teaser – nu kör vi!

Hur gör man för att komma igång?

Det största ”problemet” med att komma igång är att du behöver en Kombuchakultur eller en Scooby som det kallas. Det är vad ni ser på bilden ovan – ser ut lite som en geleklump eller så.

Hur får man fatt på en Scooby för att göra Kombucha?

Det finns lite olika sätt. Antingen så lär man känna någon som brygger kombucha och ber att få en. Jag har skänkt bort säkert 5 eller 6 stycken. Det fina med Scoobyn är att de reproducerar sig väldigt friskt när man brygger Kombucha.

Man kan också köpa från till exempel dessa sidor:

 • www.cibusnaturalis.com – svensk sajt. Snabba leveranser och bra förklaringar till massor av olika startkulturer, inklusive Kombucha.
 • www.kombuchakamp.com – bästa sidan för Kombucha. Oerhört mycket prylar om man vill bli riktigt avancerad.
 • www.culturesforhealth.com – en fantastisk sida med typ allt du någonsyn behöver i faktaväg kring fermentering av allt du kan tänka dig!

När man väl har en scooby – då kan man helt sonika börja göra egen Kombucha, det är enkelt!

bild 5Kombucha (när du har en scooby som ligger i färdig kombucha):

 • Vatten
 • Te – en påse per liter eller 5 gram löst te per liter
 • Vitt socker (japp, inte riktigt vanligt på den här bloggen, men scoobyn äter upp allt socker så det är ok)
 • Stor burk eller dylikt
 • Tunt tyg – typ linnetyg eller en tunnare handduk

Om man vill lattja till det och göra ytterligare en tvist på den färdiga Kombuchan.

 • Färsk frukt
 • Kryddor

Hur gör man?

Man kokar upp vatten och låter det te man väljer – jag föredrar vitt och grönt te – dra i cirka 15 minuter. Det bli riktigt beskt med andra ord. Sedan lägger du till 0,5-0,75 dl socker – beror på vem du frågar – per liter och låter det lösa upp sig.

Låt ditt sockrade te svalna tills det är fingervarmt.

Sedan är regeln följande. Det måste alltid vara minst 10% av tidigare sats i nästa sats. Det vill säga – om du har 1 liter sötat te som ska bli Kombucha måste du ha minst runt 1 dl Kombucha och en Scooby att lägga i. Sedan täcker man över sin burk med ett tunt tyg så att kulturen får luft, men att inget skräp kan komma ner i satsen man brygger.

Låt stå tills den smakar som du vill ha den. Jag personligen brukar ta den när allt socker är borta, men innan den har blivit för syrlig. Andra gillar att ha den mer syrlig. Ju längre den står desto mer syra!

När det smakar som du vill…

bild 2Ta upp Scoobyn och eventuell ny liten Scooby och skölj i ljummet vatten. Lägg de sedan i så mycket kombucha som du behöver för att göra din nästa sats.

Jag gör satser om 14 liter så jag brukar spara typ 1,5-2 liter till den.

Töm över i flaskor med rejäl kork och ställ i rumstemperatur minst 3 dagar innan kylen. Jag har mina i rumstemperatur tills jag ska dricka och då ställer jag in dem i kylen. Brukar leda till att de mognar superfint och har man tagit dem när det finns lite socker kvar så blir det kolsyrat. Man kan också tillsätta lite extra socker om man vill ha mer kolsyra (men var försiktiga med det – jag har faktiskt haft en flaska där botten flög ur av trycket med tillsatt socker).

STOR sats - i en 16 liters vas från IKEA...

STOR sats – i en 16 liters vas från IKEA…

Bra frågor och svar kan man även hitta här.

Tweaks och smaksättningar

ananasbuchaMed färdig Kombucha kan man sedan göra en massa spännande varianter. Mina två absoluta favoriter är att göra en andra fermentering med ananas eller hallon. Det går bra med frysta hallon, men ananasen bör vara färsk och gärna på gränsen till övermogen då den är som allra sötast då. Sockret i ananasen gör att Kombucha blir läckert kolsyrad!

Jag låter frukten ligga i runt 48 timmar i tätt försluten burk.

Det är fantastiskt att ha som läskande dryck en varm sommardag. Tro mig!

Avslutande tankar

Det känns ironiskt att vi har bytt de traditionella, fermenterade hälsodryckerna mot vår tids sötade, artificiella typer av läsk och ”hälsodrycker”. Det är ju numera inget som har med hälsa att göra överhuvudtaget. I stort sett allt på marknaden är sockrade skräpprodukter.

Således gör jag mitt bästa för att sprida en massa Scoobys till alla som vill göra egen kombucha. Jag skriver recept som det här på världens bästa fermenterade citronläsk – hur gott som helst det med – och försöker så gott jag kan skriva inlägg som gör att allt fler väljer bort våra tiders kassa ”törstsläckare” (läs allt från Cola Zero till Vitamin Well).

Det är klart, som vanligt är det en uppstartssträcka. Som vanligt kräver det vår tid. Men det är det värt för vår hälsa. Det är vad man får ta om man vill leda genom exempel.

41 tankar kring ”Kombucha del 3 – Världens godaste probiotiska drink?

   1. Robert M

    Hej,

    Ok, jag kastar iväg ett par rader till dem.

    Dessvärre bor jag i Göteborg.

    Tack för hjälpen!

    Svara
   2. Ebba

    Hej
    Har läst med iver och vill gärna köpa en svamp av dig om du har någon bebis? Bor i Stockholm.
    Hälsningar Ebba

    Svara
  1. Eva Eriksson

   Hej!!
   Jag har sökt efter en scoby ganska länge, och har nu flyttat till Nederländerna, där jag absolut inte hittar någon… Finns det möjlighet att få en skickad hit? Betalar såklart frakt osv 🙂

   Varma hälsningar,
   Eva Eriksson

   Svara
 1. Ulrica

  Hej!
  Tänkte höra med dig som har erfarenhet av att göra stora satser kombucha. Använder du flera svampar då eller räcker det med en till en sats på 14 liter?
  Med vänlig hälsning,
  Ulrica

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej! Jag använder bara en svamp, om än att den är ganska ”robust”. 🙂 viktigt att man som vanligt har minst 10% ”gammal” kombucha i. 😀 ge järnet! 14 liters vasen från Ikea är grym!

   Svara
   1. Ulrica

    Åh! Toppen :), då ska jag testa en stor sats nu :)! Tack för snabbt svar och en bra sida :)!

    Med vänlig hälsning,

    Ulrica

    Svara
 2. Eva-Lisa

  Hej,
  Nu har jag gjort och druckit Kombucha i snart 2 månader och det är SÅ bra! Min 5-årige son dricker också, och tycker att det är fasligt gott, varför jag nu undrar; Hur mycket kan man dricka? Kan man dricka för mycket? Och har jag förstått rätt att Kombuchan fungerar som probiotika, varför man då inte skulle behöva ta sådana tillskott?
  Någon sa att det är väldigt mycket alkohol i, så jag borde inte ge sonen, men jag är känslig mot alkohol och känner inte av något, vet du hur det är?
  Om någon vänder sig till dig och vill ha en svamp, så bor jag i Stockholm och brygger mycket, varför jag får många svampar som jag gärna delar med mig av. Jag gör mycket eftersom jag försörjer mina äldre grannar med Kombucha, de upplever att såväl ledbesvär som urinbesvär blivit oerhört mycket bättre, och att tidigare trilskande magar nu blivit mer regelbundna. Jag hoppas verkligen att det med tiden ska visa sig stämma, och inte bara vara en lycklig placebo/önskningseffekt.

  Tack för en bra och givande blogg!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej! Kul att du gillar bloggen och att du gillar kombucha. Det är en fantastisk dryck. Mina barn gillar det också. Att det skulle vara massa alkohol i är ju bara fjantigt. Det är minimalt om något alls. Kan man dricka för mycket? Åsikterna går isär i det jag har läst. Det kan man säkert, men jag har inte upplevt några negativa effekter på 50 cl om dagen. Dock tycker jag att vatten ska vara törstsläckaren, och att man ser kombucha som ett svalkande och nyttigt komplement till vatten vid måltid etc. 🙂

   Jag tackar för erbjudandet och är det några som hör av sig när jag inte har svampar att ge bort så ber jag dem höra av sig!

   Vi hörs!

   Svara
 3. Åsa Jonsson

  Jag har just satt min första sats kombucha efter att ha fått en svamp av en vän. Det verkar trivas i badrummet medan resten av familjen förfasar sig. Men jag ska nog kunna omvända dem, kraftbollarna och citrondrickan gick hem hos en del av dem åtminstone.
  Min syster påminde mig om fenomenet vänskapssvamp, men fick en SCOBY i en glassburk, matade den med te, delade med sig av den och torkade den sen och bakade en kaka av den. Teet ville ingen dricka! När jag googlade vänskapssvamp hittade jag detta: http://faktoider.blogspot.se/2010/10/svamp-teet-kombucha.html?m=1

  Svara
 4. Margaretha

  Hej! Låter spännande med denna dryck. Finns det ngn som har en svamp som går att försöka med. Går det att skicka den eftersom jag bor på Gotland. Om ngn har hör gärna av er. Vore kul att testa.

  Svara
  1. Åsa

   Hej Margaretha!
   Jag kommer till Gotland i jul (Visby, Linde/Hemse) så om jag fått många bebisar då och vi kan träffas på något smidigt sätt kan du få en av mig!

   Svara
  2. Åsa Jonsson

   Hej Margareta!
   Jag åker till Gotland imorgon, svamparna är med såklart. Hör av dig till mig på a_c_jonsson@hotmail så bestämmer vi hur vi gör!

   Svara
 5. Sada

  Hej !Jag dricker Kambucha drick sedan 10 år tillbacka .Alla som känner mig vet att det är en del sv mitt liv att dricka denna fantastiska dricka dom ger mig hälsa och välmående .Dricka innehåller enzimerna som är såå viktiga och bra för matsmältningen .Utöver detta har kambucha drinken alla vitaminer och mineraler .För det mesta hjälper dricks för de som har tarm problem och är väldigt efektiv för excem och hud problem .jag har delat för såå många andra bänner och brkanta och de som tror på detta mirakel är mycket nöjda .Jag jobbar med hälsokost och ingen produkt på värdens marknad kan ersätta Kambucha .Ha det gott och forsätt dricka den fantastiska govan från naturen .

  Svara
 6. MyLan

  Hi everyone, I moved to Sweden recently from California and I’m having a hard time finding some scoby. Is anyone here living in göteburg or near by that will donate me a scoby. I am willing to go some distance for it. Please let me know as I am desperate.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   I have given some people in Gothenburg scobys! Check out the bakery ”Lilla Sur” in Kålltorp. I know two of the bakers and both have got My babies. 🙂 buy some great bread as well and give them some Love from Me! 🙂

   Svara
   1. Karin

    Hej, letar scoby och bor i kålltorp. Tror du man kan få en scoby där? På lilla sur dvs?
    Tack för hjälpen!

    Svara
    1. Led genom exempel Inläggsförfattare

     Hej,

     Garanterat får du det! Hälsa från mig så mycket, vill minnas att han (Andreas tror jag han heter?) fick sin första Scooby av mig. 😀

     Med vänlig hälsning,
     Henrik

     Svara
 7. Angela

  Hej!
  Gör själv min andra sats kombucha i denna stund, men undrar över varför en ska skölja av sin scooby? Har hittat andra personer som säger att en absolut inte ska skölja av den utan bara låta den vara som den är.

  Tack för en grym blogg! 🙂

  Svara
 8. Carina

  Hej, har också just satt min andra sats Kombucha, ska smaka i morgon på den första.
  Jag undrar om det är något som hindrar att man häller av det mesta av kombuchan men låter svampen och några dl vätska vara kvar i burken och sedan bara häller på avsvalnat sött te igen. Skulle ju förenkla proceduren en del.

  Har snart läst igenom alla sidor på bloggen, här finns så mycket bra!!!

  Svara
   1. Carina

    Ja men vad bra. Får jag fråga dig en sak till bara. När man smaksätter i andra fermenteringen, använder du dig då alltid av flaskor/burkar med tätt lock?
    Jag har sett de som verkar ha kombuchan + smaksättningen i öppna burkar ett par dagar och sedan sila över på flaska och undrar lite vad som blir bäst.
    Silar du alltid bort smaksättningen och tappar om i nya flaskor?
    Ursäkta alla frågor ? .

    Svara
 9. Nathalie

  Hej,

  Tack för informativt inlägg, jag har velat prova att göra egen kombucha ett tag nu. Så tänkte höra om du möjligtvis har någon svamp som en kan få köpa?

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej,
   Jag har ett par stycken för bortskänkning (tar aldrig betalt bortsett från löftet att man delar med sig framåt). Om typ 10 dagar så funkar det, då jag precis fyllde på samtliga burkar med nytt te. Maila mig så löser vi det om du har möjlighet att ta dig till Tyresö Strand. henrik@ledgenomexempel.se kolla även med de andra i kommentarerna. Vi som brygger skänker gärna!

   Svara
 10. Sandra

  Hej,

  Jag bor utomlands men vill borja brygga kambucha dar jag bor och tankte kopa scoby nar jag ar i Sverige i sommar. Nagra tips om var jag borde kopa och tanka pa eftersom jag ska ta med dem pa planet sen. De ska val anda inte hallas kylda eller? Eller har jag forstat det fel? Blev lite kar i kambucha under min Bali-resa i januari 🙂

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Nej då, de klarar de mesta. 🙂 Men tänk på att ha något väldigt tätt eftersom du kommer behöva checka in dem för att få flyga. Tycker dock att du ska köpa direkt hem till där du bor. Finn flera som säljer över hela världen. http://www.kombuchakamp.com skeppar över hela världen.

   Jag har rekommenderat cibusnaturalis.com i Sverige,då det är en av de få sajter jag själv har handlat ifrån.

   Lycka till!

   Svara
 11. Sasha

  Hejsan hej
  Finns det möjligtvis en svamp som man kan få köpa, har länge velat prova detta men så svårt att finna en. Tacksam för svar

  Mvh Sasha

  Svara
 12. Ulrika

  Hej,
  Jag vill så gärna prova att göra kombucha men det är svårt att få tag i en svamp. Finns det någon som har en svamp att sälja? Jag bor i Sthlm.

  Svara
 13. Madelene

  Hej! Är också helt frälst i Kombucha! Jag använder den i allt där jag normalt använder äppelcidervinäger, den är till exempel oslagbar som salladsdressing tillsammans med olja och honung. Den förhöjer också smaken i grytor mm. Ett litet tips 🙂

  Svara
 14. Alex

  Hej!

  Kul inlägg, jag undrar bara om du använder vanligt kranvatten till att göra kombucha, för alla videos och instruktioner säger filtrerat vatten. Jag vill prova att göra min egen från grunden, från en flaska!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Tjena, jag har aldrig använt annat än kranvatten. Här i Sverige är det så fantastiskt bra kvalitet på vattnet, till skillnad från många andra länder där det är sjukt risig kvalitet med klor och annat. Kör hårt och vill du göra från grunden utan att ha en scoby från någon så får du kika på bloggen ”hälsa som livsstil”, de gör från en köpt kombucha. Lycka till!

   Svara
 15. Monika Thorin Pampalis

  Hejsan alla jag har bryggt kombucha i ca 8 månader. Och dricker varje morgon. Jag kokar upp vatten ca 3 liter och skär i ett äpple urkärnat och stoppar i hårda örter altså som har hårda kvistar som tex grekiskt bergs te som vi plockar själva blad från olivträd ekologiskt socker osv. Det får koka tills det blir mjukt ca 10 min. Sen tar jag bort kastrullen och stoppar i en massa andra örter som mynta rosmarin kanel och en massa andra olika nyttiga örter. Man kan också göra en ny bebis genom att hälla botten slammet från det fårdigbryggda tet i en liten burk och sen hälla på lite av det nya efter bara några dar så har du en ny skör liten kombucha på gång.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.