Överväldigad av effekten från en nål i foten…

needleNi som har läst bloggen ett tag vet att jag generellt är öppen för att prova det mesta. Jag tror mycket på gammal visdom och är inte så noga med att allt nödvändigtvis måste vara bevisat av forskning. Mycket för att om vi ska bevisa allt med forskning så kommer vi få vänta ett bra tag…

Hur som helst, jag har tidigare skrivit om hur trött jag blir på att läkare i allmänhet bara bryr sig om att lösa symptom och inte grundorsak. Jag har dragits med eksem ett längre tag och har känt att det var dags för att ta saken i egna händer. Så jag har två actions på min lista.
1) Göra en födoämnesallergianalys
2) Besök hos någon som kan ge ett annat perspektiv än ”cortisonkräm”

Så här kommer ett inlägg som beskriver min upplevelse av besöket på AAA-kliniken i Stockholm. Något som galet nog ännu en gång har känts som en helt livsomvälvande event!

Traditionell läkekonst

”Vi måste reversera all stress så att du får igång dina energiflöden. Så det ska jag göra med en nål… ”

Jag gillar verkligen tanken på att vad som står i fokus när vi pratar om mer traditionell och österländsk läkekonst är just ”läkandet”. Det är så tydligt att du inte kan ”läka” någon om du inte har en uppfattning om ORSAKEN!

När jag frågade min vanliga läkare om eksem så är det som vanligt svaret ”vi vet inte varför” och sedan ”men det här preparatet hjälper dina symptom”. Det stämmer. Cortisonet hjälper mina symptom men inte mer än så. Eksemen kommer tillbaka ännu starkare så fort jag slutar.

Första besöket…

Känslorna i kroppen när man ska träffa en ny läkare eller expert är alltid lite blandade. Nervös skepticism blandas med hopp och en bra känsla av att man har agerat. Så när jag satt där i väntrummet så filosoferade jag över dels hur stressad jag blev av att de inte höll tiden – hade bokat 08:00 och nu var klockan minsann 08:07 – samt hur jag skulle kunna komma undan om jag inte gillade resonemanget. Det baserades i att det är gratis konsultation.

Jag fyllde i ett patientkort – oerhört kort sådant – och fick sedan träffa grundaren av kliniken för ett kort snack. Två, tre frågor om varför jag var där och hur jag hade hittat till dem. 3 minuter kanske? Sedan tackade han och bad mig följa med till ett behandlingsrum för att klä av mig och lägga mig på en brits.

Jag var skeptisk. Skulle han inte fråga mer om kost, livsstil, tidigare behandlingar etc? Nope. Inte. Men han skulle känna på kroppen. Shit då. Jag hade en ovanligt elak träningsvärk just denna dagen efter ett spring för livet pass för ett par dagar sedan. Hade reflekterat kort över att jag inte brukade få så ont, men hur som… Stålsatte mig för att det skulle göra ont.

Ont gjorde det. Han kände igenom de stora muskelgrupperna från nacke till vad för att sedan säga tack och meddela att han nu skulle gå och skriva en journal för att sedan berätta vad som var fel för mig.

Eh? Ok? Jag fick en filt och blev ombedd att vänta.

SKEPTISK! Stressad över att jag inte gärna kunde gå därifrån nu utan kläder. Vad var klockan egentligen? Typiskt…

Återkopplingsdags…

5-elementsteorin2När han kom tillbaka så bad han mig sitta bredvid och lyssna. Utifrån en element-teori (se bilden) så konstaterade han krasst att jag var en oerhört stressad och spänd person. Det var ord och inga visor. Det var inte inlindat och det var väldigt tydligt att han visste precis vad han skulle göra för att lösa det. Eksem som en kroppslig reaktion på stress utifrån en lååång kedja av obalanser.

Jag var SKEPTISK! Vadå stressad. Jag är väl lugnet själv (läs med en rejäl portion ironi med tanke på stressen ovan kring klockan, att komma iväg, klä på mig med mera).

Jag ju lovat mig själv att ha ett öppet sinne så jag stannade helt enkelt kvar. Jag frågade vad han tyckte jag skulle göra då?

Svaret? Akupunktur.

Min reaktion? Skit också. Nålar överallt.

Hans kommentar som följde? ”Vi måste reversera all stress så att du får igång dina energiflöden. Så det ska jag göra med en nål… För mästaren sätter bara en nål” Det kompletterade han sedan med en liknelse i stil med att sätta upp en vägg så att den negativa flödena slår emot och vänder.

Hmmm kaxigt. Men ok. Han har varit med sedan typ 1973…

Nålen…

Efter några sekunder kom vad som bäst beskrivs som en svallvåg. Helt knäppt. Helt surrealistiskt.

Lite lätt nervös la jag mig ner på bänken på mage och väntade enligt instruktion. När läkaren kom tillbaka så ville han bara göra en ”koll” till och tryckte på en punkt på vaden. Jag skrek till och hoppade bokstavligen från bänken till hans ”bra, bra – då ska jag sätta nålen”. Sedan avslutade han med ”Mästaren sätter bara en nål”.

Hmmm. Ok. I vaden tänkte jag. Det kommer kännas. Men icke. Smack så satt det en nål i vänsterfoten, precis nedanför stortån på utsidan av foten.

Ok innan jag drar på med vad som hände sedan, jag vill varna känsliga läsare här. Nu blir det lätt flummigt – men det är enda sättet jag kan beskriva det här.

Upplevelsen var helt surrealistisk

Efter några sekunder kom vad som bäst beskrivs som en svallvåg. Helt knäppt. Helt surrealistiskt. Jag ligger på en massagebänk och börjar tokskratta. Sedan börjar det komma tårar. Ännu mer surrealistiskt. Jag ligger alltså där, skrattar och gråter om vartannat och hela kroppen skakar. När svallvågen lägger sig är det som att kroppen blir ett helt stiltje hav. Total avslappning. Misstänker att jag somnar nästan direkt. Jag upplever en känsla av att flyta ut och sjunka ner i bänken. Helt avslappnad väcks jag sedan av frågan om jag mår bra.

Mmm. Svarar jag. Det där var väldigt surrealistiskt.

Brukar vara det får jag till svar. Du kommer inte uppleva det igen, för du ska inte låta det går riktigt så långt…

Sedan hör jag jobbigt nog: ”Då ska jag känna på dig igen.”

Typiskt. Här ligger jag avslappnad och nu ska jag bli ”misshandlad” igen. Trodde jag. När han nu jobbade sig igenom mina muskler var smärtan borta. Mjuka, oömma muskler. Väldigt surrealistiskt. Så jag frågade varför han tog i så mycket innan och inte gjorde mer än att lätt känna nu.

Svaret? Han tog i tre gånger så mycket nu…

Ännu mer surrealistiskt. Jag är såväl imponerad som fascinerad.

Avslutande tankar

imagesZO2P1Q2SDet är lätt att avfärda den här typen av upplevelser och jag erkänner som sagt villigt att jag var väldigt skeptisk. Men samtidigt så kan man tänka att något som har hängt med i ett par tusen år är nog lite mer än bara en ploj. Jag gick dit för att få ett annat perspektiv och gick därifrån en stor upplevelse senare. Bara det känns oerhört bra!

Om det kommer hjälpa även mina eksem återstår att se, men efter 4 besök känns min kropp helt fantastiskt. Avslappnad på ett sätt som det var längesedan jag upplevde. Det har också gjort mig uppmärksam på att det är lätt att feltolka kroppens signaler. Jag var helt övertygad om att det bara var ”vanlig träningsvärk” – om än ovanligt segdragen – när jag gick dit. Nu vet jag att det kan vara andra saker som gör att musklerna blir ömma.

Grundbulten för att vi som människor ska komma framåt i livet anser jag vara nyfikenhet. Ju mer vi låser in oss i stela åsikter och ”fakta” desto mindre nyfikna tenderar vi att vara. Så våga prova något nytt. Våga ta ut svängarna. Det värsta som kan hända är oftast att du går tillbaka till att vara exakt som du är just nu – och då är väl allt frid och fröjd igen.

Att våga vara nyfiken, det är absolut att leda genom exempel!

12 tankar kring ”Överväldigad av effekten från en nål i foten…

 1. Carin

  Kul att du också hittat dit! Kom i kontakt med kliniken för snart 7 år sen , på rek av en kollega som haft problem med magen. Då i samband med rygg/axel ont (småbarns-/ amningsrelaterad felbelastning). Efter omstart på nytt jobb, och med 3 små barn hemma, så kom nackproblemen som ett brev på posten. Akut nackskott, kunde inte resa mig upp utan stöd under huvudet från maken. Fick tid hos Lars-Olov, som på sitt egna lite udda sätt konstaterade att detta var inte bara ett nackskott, utan ett resultat av en nedåtgående stress-spiral som måste vändas för att låta kroppen självläkas. Nålar i kombo med massage fick den mest akuta värken att släppa. Kunde efter behandlingen fortfarande bara vrida nacken 45 grader åt vardera hållet, vilket ”måste fixas till”. En nål i en punkt på handlovsbenet, några vridningar av nålet, och ett ”testa att vrida huvudet nu”. Häpp, jag kunde vrida huvudet från sida till sida! Blev sen yr i huvudet, fick lägga mig ner och vila, och fick ett ”trycklufts-pys” ljud som väste i öronen under nån minut. ”Frisläppt energi ta kan ta sig det här utrycket”, blev svaret på varför… Blev som du stressad över att tiden inte hölls, eller att en behandling kunde ta upp till 1 1/2 timme. Saknade även en fix plan, typ ”det här fixar vi med 2 besök i veckan i 5 veckor”…. Som om jag skulle kunna bestämma själv hur snabbt min kropp skall bli frisk….? Ytterligare ett tecken på hur dumt man tänker om sig själv när man är ur fas i tillvaron. Jag rekommenderar varmt alla som kan att gå dit, med öppet sinne så att man är mottaglig för alternativa behandlingar. Lite koppning eller värme- akupunktur, nån…? Lycka till med eksemet!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Visst är det intressant. Trots att jag vet att man inte kan kontrollera processen har jag svårt att släppa det inpräntade strukturerade tänket. Cool upplevelse med nacken!

   Svara
 2. Tao

  Diggar din blogg i alla aspekter! Att du dessutom är så öppen och nyfiken gör det bara ännu mer roligt att läsa sidan. Vi i väst har en kraftig nocebo inbyggt där allt ska vara bevisat i studier. Skulle det dessutom finnas en studie som visade på positiva effekter utanför den konventionella läkekoksten skulle vi inte ta in det och avfärda det rätt fort på rutin.
  Det räknas väl t.o.m för flummigt att tro på barfotaskornas fördelar.

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Kul att höra Tao! Livet blir väldigt mycket mer intressant när man vågar vara nyfiken och prova nya saker. Speciellt sånt som andra gärna avfärdar. Och ja, precis som barfotaskor. För vi har ju aldrig kunnat springa utan just ”löparskor” eller hur… 😀

   Svara
 3. Sandra

  Åh – häftigt! Jag har tänkt länge på att vända mig till alternativmedicinen för hjälp med mina eksem, och detta lät ju som ett klockrent första steg. Men hur hittar man något motsvarande i Göteborgstrakten, tro?? Det är ju en djungel :S Hur fick du span på AAA?
  Håller för övrigt med andra kommentarer om din blogg – den är grymt inspirerande!

  Svara
  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej Sandra,
   Det var inte mer avancerat än att jag googlade på kinesiologi och valde de som såg mest trovärdiga ut. Ring AAA och fråga om de vet någon i Gbg!
   Kul att du gillar bloggen!

   Svara
 4. Madde

  Nyfikenhet är vad som får människan att röra sig framåt absolut! Låter som att du har haft en spännande upplevelse! Kanske ska man prova något liknande själv, synd bara att det finns många hycklare därute som inte vet vad de pysslar med också :/

  Svara
 5. Tove

  Wow, häftig läsning! Har själv gått på akupunktur till och från ett bra tag, dock inte upplevt det du beskriver men tror på kunskapen. Och jag tror också mycket på de små signalerna som kroppen ger. Som att jag med jämna mellanrum känner att jag vill gå på akupunktur. För mig tyder det på att något positivt händer med kroppen under akupunkturen och därför får jag ett sug av att vilja gå dit. Jag är också trött på allt tjat om forskning hit och dit, javisst det är väl bra såklart att det forskas på olika saker, men ofta så bedrivs eller tolkas forskningen enligt mig ”fel”. Man kan visa i princip vad som helst med forskning, beroende på hur man går till väga, vilka personer man väljer osv. Och när man inte får ett entydigt resultat säger man att det inte kunde bevisas. Nähä, men det kanske kan vara så att olika personer reagerar olika? Det som funkar för en funkar inte nödvändigtvis lika för alla. Om en person upplever att den mår bättre av t ex en kostomläggning, akupunktur, homeopati eller vad det än kan vara, ja men då fungerar det ju för den personen! Vad som gör att det fungerar, om det är själva metoden eller placebo, avstressning eller att bli sedd spelar ju faktiskt ingen roll, mår man bättre så mår man ju bättre, och då funkade det ju bra för den personen!

  Det flummigaste jag testat är Access bars (http://heladig.weebly.com/). Kan inte beskriva känslan och än mindre förklara teorin på ett vetenskapligt sätt. Men det jag vet är att ingen behandling någonsin fått mig lika avslappnad eller gett mig en så skön känsla i kroppen, har testat massage, akupunktur, ansiktsbehandlingar osv, men inget är i närheten av känslan jag får av en bars-behandling. Så jag bryr mig faktiskt inte om det är en metod som är vetenskapligt bevisad osv, för mig funkar det ju uppenbarligen 🙂

  Svara
 6. Anders Hedenström

  För att ingen (inget) ska råka gå fel vill jag bara ge uppmärksamhet åt att det finns två olika aaa-kliniker i Stockholm!

  Kliniken som det handlar om här ligger på Surbrunnsgatan 61; http://www.aaa-kliniken.se. Där har jag, och hela min familj, och massor av vänner, fått hjälp med allehanda besvär under 30 års tid. Rekommenderas å det varmaste.

  Anders

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.