Fermentera själv!

Det här är en sida för dig som är nyfiken på den urgamla konsten att fermentera saker för att göra livsmedel ännu bättre och konservera dem på ett nyttigt sätt.

Det är också en sida för att inspirera till att själv experimentera med smaksensationerna som utvecklas vid fermentering av såväl grönsaker och mjölkprodukter som olika läskande drycker.

Vad är fermentering?

ananasbucha

Gör spännande saker som ananaskombucha!

Från Wikipedia:

”Jäsning eller fermentering innebär ofullständig oxidation av organiska föreningar i frånvaro av syre. Jäsning är således en anaerob process, och den kan exempelvis leda till att organiska syror, alkoholer, vätgas eller koldioxid bildas. Jäsningsprocesserna är exoterma, det vill säga frigör energi. Jäsning/fermentering kan utföras av många olika typer organismer, bl.a. i människans muskelceller vid intensivt arbete eller av olika typer av mikroorganimer. Inom mikroorganismerna kan såväl jästsvampar som bakterier orsaka olika former av fermentering. Jäsningsprocesser har många praktiska och tekniska tillämpningar. Redan under bronsåldern användes jäsning för att konservera mat.”

Det säger ju inte oss icke-biologer supermycket, men för att ta det tillbaka till verkligheten och den här sidan så har fermentering ofta att göra med att starta en kontrollerad jäsningsprocess. En kontrollerad jäsningsprocess som gör att hälsosamma bakterier – tänk probiotika – vaknar till liv och börjar producera mjölksyra och kolsyra. Det lyfter smaker och kan ge riktigt häftiga smaker och kittlande slutprodukter.

Exempel på fermenterad mat – det är det väl ingen som äter eller..?

De flesta äter något fermenterat varje dag skulle jag säga…

fermenterat

Det är allt från surkål, oliver, youghurt, filmjölk, miso, salami och ost till mer exotiska saker som kimchi, kombucha och kvass.

Fermentering är överallt då det är grundprocessen i tillverkningen för mycket av vår mat, men vi – eller många av oss i alla fall – har tappat kontakten med hur olika livsmedel faktiskt tillverkas. Med lite enkla grepp kan du själv göra oerhört spännande saker i köket som smakar fantastiskt efter lite fermentering och en bonus är att det ofta blir riktig ”superfood” för mage och kropp!

Vad behöver man för att komma igång och fermentera?

Precis som när man ska börja baka surdegsbröd är det en uppstartssträcka som man bör ta sig igenom INNAN man står där i köket med alla ingredienser och ska börja. Annars blir man bara irriterad. I det här fallet är det väldigt få saker som behövs, men det är inte alla som har det hemma bara sådär.

Vad du behöver:

 • korken-burk-med-lock__0131002_PE285443_S4Några olika storlekar på burkar med ”låslock” likt den till höger
 • Vassle – se recept här (youghurt behövs)
 • En stor trämortel – krävs inte men är väldigt bra vid till exempel surkål
 • Ingredienser till det du vill göra…

När du har det på plats – vilket generellt tar en dag ungefär att införskaffa/tillverka är det bara att köra!

Bra recept att komma igång med!

Jag skulle säga att det är minst tröskel att börja med surdegspannkakor och gröten, men det är inte heller de mest exotiska resultaten. Gott förvisso, men man vill liksom dra igång med något där det behövs en burk och lite pill. Med det så rekommenderar jag att man börjar med antingen fermenterad citrondryckkimchi eller surkål.

Recept på surkål:

 • 4 msk vassle
 • 1 msk obehandlat havssalt
 • 1 tsk-1msk hela kumminfrön (jag föredrar lite mindre här)
 • 1 finstrimlat vitkålshuvud

Blanda allt i en stor skål och banka på kålen i runt 10 minuter med trämortel eller typ en kavel utan handtag. Kålen ska släppa nog med vätska för att du ska kunna packa det i en 2 liters burk med låslock så att vätskan täcker kålen. Packa det väldigt tajt i burken! Det ska vara luftfritt så gott det går i själva innehållet.

Lämna MINST 3 cm upp till locket – annars kommer det pysa över när det börjar jäsa. Låt stå i rumstemperatur i 3 dagar och ställ sedan in i kylen och ge den runt 1-7 veckor till beroende på hur du vill ha smaken. Men den blir bara bättre!

Mer recept på bloggen…
Utöver receptet ovan på surkål hittar du på den här bloggen hittar du följande recept/inlägg som har med ”fermentering/ naturlig jäsning” att göra:

 Mer resurser och vidare läsning:

Böcker:

 • Fermented – Jill Sciciarelli – en riktigt vacker bok som jag har själv!

5 tankar kring ”Fermentera själv!

 1. Åsa

  måste det vara vassle i en fermentering ?
  Jag är vegan kan jag använda något annat istället för vassle ?

  Svara
   1. Torbjörn

    Jag använder alltid 1.5% salt av den totala vikten av ingredienser (efter att de har förberets, skalats osv). Det blir alltid bra!
    Använder inte vassle eller citron. Det ska vara havssalt UTAN JOD eller andra tillsatser! RENT SALT!

    Svara
 2. Pingback: Fermentering, surkål mmm. | SM5MEK,s blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.