Träningspasset ”Spring för livet” – 2 varianter

SpringEn viktig komponent i min strävan mot hälsa är att då och då – runt var 10e dag eller så – se till att få springa allt vad jag kan. Jag har tidigare skrivit inlägget ”Spring för livet – när gjorde du det senast?”, och där tar jag upp variant 1, att göra det som ett Tabataprotokoll, vilket är OTROLIGT jobbigt. Därför vill jag också dela med mig av variant 2 som är en ”trevligare” och enligt mig roligare upplevelse samt att det i stort samma positiva effekter! När vi springer för livet aktiveras en massa trevligheter i kroppen som annars ligger vilande!

Uppvärmingsförslag:

Värm upp lätt i runt 5 minuter – gärna genom att inleda med en kort snabb promenad och för att sedan göra runt 4-6 accelerationer. Börja gå 6 steg, jogga 10 långsamt, sedan 15 acceleration till kanske 80% av full fart.

Sedan är det dags att dra på! Jag brukar räkna steg som ett bra sätt att hålla koll, vilket också gör det lättare att inte tänka så mycket på huruvida det är ”jobbigt” eller inte!

”Spring för livet”-passet variant 2

8-12 repetioner av:

 • 10 steg långsam jogg – 20 steg acceleration till maxfart – 15-30 steg maxfart
 • Vila runt 90 sekunder – gå eller stå stilla

Jag brukar – tro det eller ej – sluta vid 8 sprinter, för då känner jag inte längre att jag har tryck nog i benen för att hålla uppe maxfart i mer än 10-15 steg.

Varva gärna ner genom att ta en kort snabb promenad eller bara njut av att du har gett järnet – något få faktiskt gör numera!

3 tankar kring ”Träningspasset ”Spring för livet” – 2 varianter

  1. Led genom exempel Inläggsförfattare

   Hej!
   Vad roligt! Ja, att göra det på 4 minuter är inte en mysig upplevelse, det vill jag ju göra väldigt tydligt. 🙂 Hoppas att det kändes bra, även om det visst är ansträngande!

   Svara
 1. Johanna

  Läser och läser på din blogg, himmelrike av information! Är i vila från löpning just nu pga av en kraftig överansträngning i slutet av oktober. Har därför börjat söka och landat i lågpulsträningen som strategi när jag kan börja springa igen. Hittat spinning som allternativ till ”jag behöver tömma mig på energi” som långpassen gav mig förut. Men jag undrar om jag bör börja köra lågpuls även under dessa pass, som min start för lågpulsträningen till löpningen senare? Någon tanke om det?

  En annan kommentar som jag vill lämna är att det var just den specifika tanken/insikten om att ”Jag kan inte springa för mitt liv, det kan inte vara naturligt!” som fick mig att börja träna vid 24 års ålder. Jag har fortsatt sedan dess och är nu 40 men har inte varit löpare i mer än ett drygt år. Sprungit ett par halvmaror och en helmara samt 40 km i kuperad terräng (japp, där kom överbelastningen from hell…). Hoppas innerligt vara i form till Stockholmsmaran 2016 men än så länge är det inte ens möjligt att långsamt lunka i 15 minuter.

  Tack för en informativ blogg!

  Hälsningar/ Johanna

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.